U ČEMU JE TAJNA...

Kako promijeniti vlastitu stvarnost: Uz NLP metode do sretnijeg života!

Arhiva19.03.14, 15:15h

Neuro-lingvističko programiranje je, u nizu mnogih, jedno od možda najučinkovitijih rješenja za sopstveni razvoj na mnogim poljima. Metode i tehnike koje pruža su praktične i primjenjive... U čemu je tajna?
Šemsudin Zaimović

POKRENITE PROMJENU: "Novi ciklus (šesta grupa polaznika) 18-to dnevne edukacije za sticanje zvanja „NLP Business Practitioner“ – Sarajevo počinje 26. 04. 2014. godine, ističe Šemsudin Zaimović, NLP Master Trainer, IN
Life & Business Coach, ICI.

Više informacija na www.nlp.ba

Promjena, promjena, promjena... u današnjem svijetu sve zahtjeva promjenu. Svijet se promijenio, a mnogi od nas su ostali isti, zatočeni u istim lancima kao i prije 5, 10, 15 ili više godina. Zašto bi se mi mijenjali? Sasvim dobro ili manje dobro funkcioniramo, zar ne? I ne, mi se ne moramo mijenjati, sve drugo se mora promijeniti da bi nama bilo bolje: sistem, drugi ljudi... Zbog njih ne možemo napredovati niti biti sretni. S lakoćom odbacujemo odgovornost za sopstvene živote u iščekivanju magičnog rješenja. Tako polusvjesni živimo poput cirkuskih slonova.

Da li ste se ikada zapitali zašto jedna moćna životinja poput slona ne pobjegne? Zašto to snažno tijelo jednostavno ne odnese slona u slobodu ili odbije naredbu? Dreser je tek čovjek bez snage da ga savlada, ali slon i dalje radi isti jednostavan trik iz predstave u predstavu – slažete se?

U čemu je tajna? Većina nas je dobro upoznata sa naučenom bespomoćnošću i slavnim uslovnim refleksima u temeljima dresure. Pomislit ćete: „Ah, opet psihološki mambo-džambo!“ Ipak, istina o slonu kaže:
 
Kada je slon bio sasvim mali i nejak, vezali su ga lancima za kolac. Kao i svako dijete, radoznalost ga je nagonila da isproba različite stvari, ali avaj...nije mogao otići daleko. Povlačio je lance, udarao nogicama u kolac dobro pričvršćen za zemlju, plakao, urlikao, batrgao se... Izmoren i očajan na kraju bi zaspao, a onda bi došao on (ili ona) njegov dreser, njegov tamničar i spasitelj jedini koji ga je primjetio i koji ga tješi ponekim kikirikijem tu i tamo, kad se osloni na zadnje noge ili surlom odabere i baci kroz obruč crvenu loptu. Tako to ide iz dana u dan, iz godine u godinu ... i slon je sada odrastao, velik i moćan vezan istim lancima za isti kolac. Da li mislite da je ponovo pokušao da se otrgne i otrči u slobodu? Ne, to je prošlost. On „zna da ne može“ i nema potrebe da pokušava.

Da li vidite sličnost sa onim što se nama dešava? Velikim dijelom mi jesmo kao cirkuski slonovi. Granicama su nas učili roditelji i društvo. Sve smo prihvatali, i da bi dobili kikiriki, propinjali smo se na zadnje noge. Na kraju smo uspješno usavršili naučene programe, što slon nikada neće postići, a potom nastavili da dresiramo sami sebe.

Onako kako nešto možemo naučiti, tako se od nečega možemo i odučiti. Stari programi se mogu zamijeniti novim. Istina je da smo često nezadovoljni onim kako funkcioniramo i situacijama u kojima se nalazimo. Ponekad smo do detalja svjesni zašto nešto za nas ne valja, ali to je sve što smo i spremni uraditi – biti svjesni.

Vrijeme je lijek, čuli smo bezbroj puta, ali da li je samo vrijeme to koje liječi? Kad malo bolje razmislimo i to smo naučili, prepustiti kontrolu nečemu neuhvatljivom izvan nas samih. Ukoliko se osvrnete na svoje pobjede i uspješno prevaziđene loše situacije, primjetit ćete da vrijeme nije samo od sebe ništa uradilo i mi smo ti koji smo uvijek nekim našim činom doprinijeli promjeni na bolje.

Neuro-lingvističko programiranje je, u nizu mnogih, jedno od možda najučinkovitijih rješenja za sopstveni razvoj na mnogim poljima. Metode i tehnike koje pruža su praktične i primjenjive.

Život je 10% onoga što nam se događa, 90% onoga kako reagiramo na to.

Lou Holtz, poznati trener američkog fudbala i motivacioni govornik, izrekao je: „Život je 10% onoga što nam se događa, 90% onoga kako reagiramo na to.“

NLP nam daje alate kako da uvidimo šta se događa i kako da odaberemo reakciju koja je najbolja za nas. Ukoliko, uvijek postupamo na isti način, rezultati su uvijek isti.

Zašto bismo predstavljali kočnicu sami sebi? Zašto ne bismo bili fleksibilni?


Jelena Visković
NLP Business Practitioner


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook