NACISTIČKI ZLOČINI

Čuvarica iz Aushwitza pod istragom: Tukla je zatvorenike i tjerala ih da stoje danima

Arhiva19.03.14, 13:08h

Tokom svog boravka u Aushwitzu navodno je bila surova te je tukla zatvorenike. Često je zapovijedala zatvorskim ćelijama gdje se kažnjavalo ljude stajanjem

čuvarica iz aushwitzaNjemačka tužiteljstvo objavilo je da istražuje bivšu čuvaricu zloglasnog koncentracijskog logora Aushwitz, Giselu S (90) te će joj se najvjerojatnije suditi za sudjelovanje u masovnim ubojstvima.

Ova čuvarica je radila u zloglasnom logoru 1944. godine pod djevojačkim imenom Demming.

Riječ je o fanatičnoj pristalici nacističkog režima. Bila je član ženske mladeži Nacionalsocijalističke partije , a 1940. postala je član SS-a.

Tokom svog boravka u Aushwitzu navodno je bila surova te je tukla zatvorenike. Često je zapovijedala zatvorskim ćelijama gdje se kažnjavalo ljude stajanjem.

Radi se o malim, mračnim sobama gdje bi se u isto vrijeme naguralo 15 osoba, redovito zbog manjih prekršaja. Nije bilo neuobičajeno ostaviti ljude u tim sobama danima zbog čega bi umirali.

Ovoj čuvarici se već sudilo i to 60-ih godina prošlog stoljeća u velikom procesu protiv bivših čuvara Aushwitza, ali je izbjegla kaznu.

Gisela S je samo jedna od 30 bivših čuvara iz Aushwitza koji još uvijek živi u Njemačkoj pod mikroskopom lovaca na ratne zločince.

Ovo je već drugi put u samo tjedan dana da se istražuju uloge pojedinaca u masovnim zločinima Drugog svjetskog rata. Naime, prije tjedan dana pod optužbom se našao Oskar Groening (92) čije je uloga bila slati novce i imovinu zatvorenika svojim nadređenim SS-ovcima u Berlin.

Inače, presuda čuvaru logora Sobibor, Johnu Demjanuku 2011. godine za sudjelovanje u ubojstvo 28 060 nizozemskih Židova, donijelo je presedan prema kojem više nije potrebno svjedočenje stručnjaka o tome što su pojedinci radili u logorima smrti. Od tada je samo potrebno dokazati da su oni radili u logorima kako bi se podigla optužnica za sudjelovanje u masovnim ubojstvima.

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook