ZAJEDNIČKI NASTUP PDP-A I NDP-A

Ukrupljavanje opozicije u RS-u radi rušenja Dodika

Arhiva19.03.14, 12:55h

Predsjednici Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić i Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić potpisali su danas u Banjoj Luci Sporazum o zajedničkom nastupu na narednim izborima, a zajedno s drugim opozicionim strankama radit će na promjenama u Republici Srpskoj s ciljem da s vlasti ode Milorad Dodik, i kako je rečeno, njegov režim

čavić i ivanićPredsjednici Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić i Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić potpisali su danas u Banjoj Luci Sporazum o zajedničkom nastupu na narednim izborima, a zajedno s drugim opozicionim strankama radit će na promjenama u Republici Srpskoj s  ciljem da s vlasti ode Milorad Dodik, i kako je rečeno, njegov režim.

Sporazumom je definirano da zajednički djeluju kada je u pitanju izbor predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH iz RS-a te da imaju zajedničku listu za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, dok će obje partije imati samostalne liste za Narodnu skupštinu RS-a.

Ivanić je na pres-konferenciji nakon potpisivanja ovog sporazuma rekao da će o kandidatima za dvije najvažnije funkcije, za predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH iz RS-a, biti riječi nakon formiranja saveza za promjene i razgovora sa svim drugim opozicionim partijama.

Kaže da je prioritet da se okupi taj široki front, a da su pojedinačna imena manje bitna, jer žele bolju budućnost i perspektivu za građane u RS-u.

Najavili su i konkretne programe za sve oblasti života u RS-u, koje će biti zbir mjera svih ovih stranka, a posebno u oblasti borbe protiv korupcije, te razvoja ekonomije i očuvanja RS-a.

Čavić je rekao da je ovo finiš višemjesečnog razgovora koje su, osim s PDP-om, intenzivno vodili i s nekim majim strankama, s kojim očekuje također dogovor da bismo imali jednog kandidata za predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH iz RS-a.

Potpisivanju ovog sporazuma prisustvovao je i predsjednik SDS-a Mladen Bosić, koji je rekao da je ovo „početak zidanja bloka za promjene u RS-u, koji bi trebao da okupi sve stranke, organizacije i pojedince koji smatraju da RS treba da krene nekim drugim putem nego ovim kojim je išla osam godina s Miloradom Dodikom“.

Pozvao je i sve druge stranke da potpišu sporazum i zajednički podrže promjene u RS-u, jer su one uvjet da Milorad Dodik ne dobije mjesto predsjednika RS-a i na narednim izborima.

-Neće biti lak posao objedniti sve opozione snage, ali smo spremni da sa svima razgovaramo i ponudimo učešće u tom procesu promjena u RS-u za bolju budućnost i vraćanja povjerenja u sistem- kazao je predsjednik SDS-a.

Predstavnici ovih opozicionih stranaka su odbacili kritike vlasti da bi njihova pobjeda na izborima odvela RS u 2000.godinu, uz zajedničku ocjenu da je tada sama RS bila u boljoj poziciji u svim segmentima nego danas.

Kako su naveli, prošlost su već Dodik i njegovi politički partneri.

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook