AMERIČKA AMBASADA JASNO PORUČILA

Ustav BiH ne daje za pravo nijednom entitetu da se otcijepi od BiH

Arhiva19.03.14, 12:17h

Stav Sjedinjenih Američkih Država je dobro poznat i ostaje nepromijenjen: Teritorijalni integritet i suverenitet BiH su zagarantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ni Dejtonski sporazum, ni Ustav Bosne i Hercegovine ne daju pravo nijednom entitetu da se otcijepi od BiH

 američka zastavaStav Sjedinjenih Američkih Država je dobro poznat i ostaje nepromijenjen: Teritorijalni integritet i suverenitet BiH su zagarantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ni Dejtonski sporazum, ni Ustav Bosne i Hercegovine ne daju pravo nijednom entitetu da se otcijepi od BiH.

Ovo je Agenciji  Fena odgovoreno iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH na pitanje kakav je stav Ambasade SAD-a prema povlačenju paralela da bi referendum na Krimu o pripajanju Rusiji mogao eventualno služiti kao presedan za referendum o odvajanju Republike Srpske iz BiH.

- Retoričke spekulacije o secesiji nisu korisne. Bilo koja aktivnost koja bi vodila u pravcu disolucije Bosne i Hercegovine predstavljala bi kršenje Dejtonskog sporazuma - naglašeno je u odgovoru iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook