U VOJNOJ BAZI U BLIZINI SIMFEROPOLJA

Pala prva žrtva nezavisnog Krima: Ukrajinski časnik ubijen u pucnjavi!

Arhiva18.03.14, 19:59h

Ukrajinski vojnik ubijen je u utorak u ukrajinskoj vojnoj bazi blizu Simferopolja kada je ona napadnuta, izvijestio je vojni glasnogovornik.

aerodrom na krimUkrajinski vojni glasnogovornik Vladislav Seleznjov je za Reuters rekao u telefonskom razgovoru s Krima kako je jedan ranjeni vojnik podlegao ozljedama, a u pucnjavi je ranjen i jedan satnik.

Seleznjov je također kazao kako još nije poznato ko su napadači, no opisao ih je kao "nepoznate vojne snage pod punom ratnom spremom i zamaskiranih lica".

Podsjećamo, ukrajinski vojnik je ranjen u pucnjavi u ukrajinskoj vojnoj bazi blizu krimskoga glavnog grada Simferopolja no još nije poznato ko stoji iza tog incidenta.

"Časnik je ranjen u predio vrata", rekao Seleznjov ranije tokom dana za Reuters, nakon čega je vojnik preminuo.

Mnoge ukrajinske vojne baze pod kontrolom su ruskih vojnih snaga već nekoliko sedmica otkad su ruske trupe upale na Krim. Još nema dokaza o tomu da su u incidentu sudjelovali ruski vojnici.

'Pokušaji napada na vojne snage vatrenim oružjem uvišestručene su u posljednjih nekoliko dana. U napadu na vojnu bazu u Simferopolju jedan je ukrajinski časnik ranjen kada je na njega pucano iz vatrenog oružja', rekao je i zapovjednik ukrajinske mornarice Sergej Gajduk na sastanku s privremenim ukrajinskim predsjednikom Oleksanderom Turčinovim i premijerom Arsenijem Jacenjukom, navodi AFP.

Gajduk je kazao kako su ruske vojne snage na Krimu blokirale 38 ukrajinskih vojnih baza.

Ukrajinski predsjednik Arsenij Jacenjuk nazvao je ovaj čin ratnim zločinom i za njega je okrivio ruske vojnike.

(Dnevnik.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook