PREDSJEDNIK RS NA SASTANKU S RUSKIM AMBASADOROM U BIH

Milorad Dodik pozdravio sporazum o pripajanju: Čestitam narodu Krima, referendum je legalan i legitiman!

Arhiva18.03.14, 18:37h

Nakon sastanka s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko kazao kako su referendum naroda Krima i aktivnosti na pripajanju Rusiji legitimni sa stanovišta međunarodnog prava

Milorad Dodik novaAmbasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Bocan Harčenko nakon današnjeg sastanka s predsjednikom bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom ponovio je zvaničan stav Moskve prema kojem su referendum naroda Krima i aktivnosti na njegovom pripajanju Ruskoj Federaciji legitimni sa stanovništa međunarodnog prava, prenosi Anadolu Agency.

"Rusija nije prekršila nijedan međunarodni ugovor niti međunarodnu konvenciju, jer je pravo naroda na samoopredjeljenje definisano Poveljom Ujedinjenih naroda. Za razliku od toga, Kiev je izvršio državni udar, a ukrajinska opozicija je prekrišla sporazum koji je sa Viktorom Janukovičem potpisala 21. februara. Iz tog razloga i dalje smatramo predsjednika Janukoviča legitimnim predsjednikom Ukrajine", kazao je Bocan Harčenko.

On je istakao da je stanovništvo Krima "bilo izloženo najozbiljnijoj prijetnji, a zabrana jezika kojim govore (ruskog, op.aut.) predstavlja najgrublje kršenje ljudskih prava i čisti je cionizam". Ambasador je dodao da se "u situaciji pravnog vakuuma i prijetnji narodu Krima moralo prihvatiti njihovo slobodno pravo da žive gdje i kako hoće".

Bocan Harčenko je odbio da odgovori na pitanje novinara o tome zašto je Rusija prekršila Budimpeštanski sporazum iz 1993. godine prema kojem je u zamjenu za predaju nuklearnog naoružanja Ukrajine, garantovala teritorijalni integritet i suverenitet te zemlje.

"Ovo je širi kontekst. Jedan sporazum je tu potpuno nebitan", istakao je Bocan Harčenko.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je da je, prema stavu ovog bh. entiteta, referendum na Kirmu legalan i legitiman.

"Ja čestitam narodu Krima na njihovoj demokratski izraženoj volji i pozdravljam sporazum Ruske Federacije i Krima o početku procedure njegovog pripajanja Rusiji",  rekao je Dodik.

Naveo je da je ovaj slučaj primjer poštivanja Povelje UN-a o pravu naroda na samoopredjeljenje.

Dodik je rekao kako se ne može praviti paralela između Kosova i Krima, jer je Kosovo "nelegitimno proglasilo odluku o nezavisnosti".

"Da je Kosovo išlo procedurom kakvom je išao Krim, ja bih to sam podržao, jer smatram da svi imaju pravo na samoopredjeljenje", rekao je Dodik.

(AA/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook