MINISTAR PRAVDE SRBIJE

Šarić se bezuslovno predao prije mjesec i po dana

Arhiva18.03.14, 13:11h

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da se narkobos Darko Šarić bezuslovno predao prije mjesec i pol dana kad je postalo jasno da je hapšenje izvjesno

Darko Šarić; foto: Repubblica.it

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da se narko-bos Darko Šarić bezuslovno predao prije mjesec i po dana kad je postalo jasno da je hapšenje izvjesno, javlja Tanjug.

Upitan gdje se predao, ministar je rekao da je najvažnije da je predaja bila apsolutno bezuslovna i da će doći do bezuslovnog vođenja postupka za kaznena djela za koja se tereti, a to su krijumčarenje narkotika i pranje novca.

"Gdje je boravio - boravio je na teritoriju nekoliko zemalja Latuinske Amerike, a bliže popdatke o tome u ovom trenutku ne možemo iznnositi", rekao je Selaković.

Na pitanje je li imao pomagače budući da se godinama skrivao, Selaković je rekao da kada neko izbjegava ruku pravosudnih organa četiri godine teško da to može sam učiniti.

"I tokom postupka otvarana su pitanja tko je kome pomagao i što je rađeno, a više o tome može kaže tužitelj", rekao je Selaković.

On je objasnio da je bezuvjetna predaja ponuđena da bi se izbjegle žrtve i krvoproliće do koga je moglo doći prilikom hapšenja.

Paralelno s lociranjem radi hapšenja Šarića, dodao je ministar, odvijao se i pregovarački proces koji je počeo kada je hapšenje postalo izvjesno.

"Naši operativci locirali su njegovo kretanje na teritoriju nekoliko zemalja Latinske Amerike i kada je hapšenje postalo izvjesno, Ministarstvo pravde dobilo je zahtjev za kontantkom od strane branitelja Darka Šarića", naveo je Selaković dodajući da se na Šarićevu lociranju i hapšenju radilo devet mjeseci, te da je ponuda za predaju stigla prije mjesec i pol dana.

Ministar je na početku konferencije za novinare u vladi podsjetio da je preduvjet za čitavu akciju bio plan napravljen 13. juna 2013. kada je po izravnom nalogu Aleksandra Vučića, u oviru BIA osnovana posebna radna grupa s isključivim zadatkom da se bavi lociranjem i hapšenjem Šarića. Prije toga takva radna skupina nije postojala.

Ona je u svom djelovanju izravno pod koordinacijom direktora BIA bilo deset službenika BIA, a čitava mreža koja je funkcionirala pod tom radnom grupom brojala je više od 100 osoba.

Na lociranju Šarića, pored BIA, veliku ulogu imali su MUP Crne Gore i Ministrarstvo pravde CG, kao i čitava mreža sigurnosnih agencija drugih država, poput SAD, Španije, Švicarske, Slovenije, naveo je Selaković.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook