ZVANIČNO POTVRĐIVANJE ANEKSIJE

Putin potpisao dekret o pripajanju Krima Rusiji

Arhiva18.03.14, 12:33h

Dokument koji je potpisao ruski predsjednik i koji je objavljen na zvaničnom sajtu Vlade jedan je od koraka kojima se formalizira aneksija Krima

Krim - RusiDokument koji je potpisao ruski predsjednik i koji je objavljen na zvaničnom sajtu Vlade jedan je od koraka kojima se formalizira aneksija Krima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u utorak Nacrt zakona o pripajanju Krima Ruskoj Federaciji, nakon što je formalno obavijestio Parlament Rusije o zahtjevu Krima da se ujedini s Rusijom, saopćio je Kremlj.

"Uzimajući u obzir izraženu volju naroda Krima na općekrimskom referendumu održanom 16. marta, treba priznati Republiku Krim, u kojoj grad Sevastopolj ima poseban status, kao suverenu i nezavisnu državu", navedeno je u ukazu.

Putin će se u utorak u 15 sati u Kremlju obratiti gornjem i donjem domu rukog Parlamenta u vezi s ishodom referenduma na Krimu.

Ruska Duma (donji dom Parlamenta) usvojila je u utorak deklaraciju o situaciji na Krimu, u kojoj se izražava podrška narodu Krima u njegovoj težnji za ujedinjenjem sa Rusijom, javio je Itar-Tass.

Duma usvojila deklaraciju

"Pozdravljajući izražavanje volje naroda Krima na referendumu od 16. Marta za uključenje Republike Krim i grada Sevastopolja u sastav Ruske Federacije, Duma polazi od toga da će organi državne vlasti koji funkcioniraju na teritoriji Krima podržavati međukonfesionalnu slogu i jezičku raznolikost republike", navedeno je u deklaraciji.

Poslanici su, također, pružili uvjeravanje da će "pomagati socijalno-ekonomski razvoj Krima i dobrobit njegovog stanovništva" u prelaznom periodu.

"Duma će doprinositi osiguranju bezbjednosti svih lica koja se nalaze na teritoriji Krima, nezavisno od njihovog državljanstva, nacionalnosti, jezičke i vjerske pripadnosti, i poštovanju njihovih legalnih prava i sloboda", navodi se u dokumentu, usvojenom sa 441 glasom za i jednim uzdržanim.

Većina građana Krima u nedjelju je glasala za otcjepljenje od Ukrajine i ujedinjenje s Rusijom.

Zapad i Ukrajina smatraju da je referendum nelegitiman.

SAD i Evropska unija su u ponedjeljak najavili zamrzavanje imovine i druge mjere protiv ruskih i ukrajinskih zvaničnika odgovornih za krizu na Krimu.

Dvije sedmice pod okupacijom

Američki predsjednik Barack Obama upozorio je na mogućnost uvođenja dodatnih mjera ako se Rusija ne prestane miješati u unutrašnje stvari Ukrajine.

 

(aljazeera/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook