UKRAJINSKA VOJSKA MOBILIZIRANA

Krim danas i službeno postaje dio Rusije

Arhiva18.03.14, 08:36h

Krimski parlament zatražio je pripojenje Ruskoj Federaciji sa statusom Republike, a predsjednik Putin potpisao je jučer priznanje Krima kao suverene države

ukrajina krim

Krimski parlament zatražio je pripojenje Ruskoj Federaciji sa statusom Republike, a predsjednik Putin potpisao je jučer priznanje Krima kao suverene države. U međuvremenu se mobilizirala Ukrajinska vojska, Barack Obama poručio je da ne priznaje referendum, a Europska Unija zamrznula je imovinu i zabranila putovanje za dvadesetak ukrajinskih i ruskih dužnosnika.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u ponedjeljak uredbu o priznavanju Krima kao suverene države. Pripojenje ukrajinskog poluotoka Krima Rusiji podržalo je 96,77 posto glasača na referendumu održanom u nedjelju, objavio je u ponedjeljak nakon prebrojavanja svih glasova predsjednik izbornog povjerenstva na Krimu Mihail Mališev dodajući da je odziv bio 83 posto.

Krimski parlament uputio je u ponedjeljak na vanrednoj sjednici prijedlog Rusiji da pripoji Krim, javlja agencija Itar-Tass. Parlament je "uputio prijedlog Ruskoj Federaciji da primi Krim kao novi subjekt sa statusom republike", objavljeno je na internetskoj stranici parlamenta.

Ruska Gazeta prenosi kako se danas u 15 sati prema lokalnom vremenu Putin treba obratiti ruskom parlamentu te kako će nakon govora Putin s predstavnikom krimskog parlamenta Vladimirom Konstantinovom potpisati sporazum o pripojenju Krima Rusiji, prenosi Index.hr.

Francuska bi mogla razmotriti otkazivanje prodaje francuskih vojnih brodova Mistral Rusiji ako Putin nastavi s onim što radi u Ukrajini, rekao je u ponedjeljak francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius i naglasio da i druge evropske zemlje trebaju poduzeti sankcije. "To je dio treće razine sankcija. Za sada smo na drugoj razini", precizirao je Fabius na TF1.

"Ako Putin nastavi, možemo razmotriti ukidanje te prodaje, ali ćemo tražiti i od drugih, posebice Britanaca, da postupe jednako s imovinom ruskih tajkuna u Londonu. Sankcije moraju zahvatiti sve", rekao je i naglasio da bi otkazivanje ugovora Mistral bilo negativno i za Francusku.

Francuska je 2011. potpisala s Moskvom ugovor o prodaji dva broda tipa Mistral za više od milijardu dolara.

Europska unija i Sjedinjene Države u ponedjeljak su donijele odluke o sankcijama za visoke ruske i proruske ukrajinske dužnosnike, kao odgovor Moskvi na odluku o pripojenju Krima.

U Bruxellesu su ministri vanjskih poslova Europske unije odredili sankcije, ukidanje viza i zamrzavanje imovine, za 21 ukrajinskog i ruskog dužnosnika, dok je Washington sankcionirao 11 osoba, ruskih i proruskih dužnosnika.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook