NAKON DUGOGODIŠNJEG BIJEGA

Uhapšen narko-bos Darko Šarić

Arhiva18.03.14, 07:52h

Odbjegli narko-bos Darko Šarić uhapšen je rano jutros

Darko Šarić

Odbjegli narko-bos Darko Šarić uhapšen je rano jutros, nezvanično saznaje B92.

On je uhapšen u zajedničkoj akciji dva ministarstva pravde, Srbije i Crne Gore, zbog čega je srpski ministar pravde Nikola Selaković nekoliko puta bio u Podgorici u proteklom periodu.

Kako se saznaje, povodom hapšenja Šarića danas bi u 12 sati trebalo da bude održana konferencija za novinare u Vladi Srbije.

Šef narko mafije čije je hapšenje nekoliko puta najvljivano, u medijima se prvi put "pojavljuje" u oktobru 2009, kada su agencije prenijele da je urugvajska policija zaplijenila 2,8 tona kokaina na jahti "Maui", pod britanskom zastavom, u luci Santjago Vaskes, 25 kilometara zapadno od Montevidea.

Tom prilikom uhapšene su dvije osobe, Urugvajac i Srbin, koji su pokušali da kokain sa jahte prebace na prekookeanski brod, čija je krajnja destinacija bila zapadna Evropa.

Tovar sa drogom presretnut je u okviru zajedničke akcije "Balkanski ratnik" američke agenicije DEA, srpske BIA i policije Urugvaja. Paralelno, beogradska policija uhapsila je pripadnike Šarićeve grupe koji su se zatekli u Srbiji.

U januaru 2010. za Darkom Šarićem raspisana je međunarodna potjernica. Prema pisanju podgoričke Pobjede 25. januara 2010, a pozivajući se na neimenovane izvore iz policije, Darko Šarić koji je posljednji put viđen u Pljevljima deset dana ranije, napustio je Crnu Goru, i od tada mu se gubi svaki trag. Isti list je kasnije pisao da je Šarić pobjegao u Švicarsku.

Miloš Oparnica, šef Nacionalnog biroa Interpola u Srbiji, objelodanio je 15. februara 2010 da je policija počela da se bavi Darkom Šarićem još 2000. godine zbog pranja novca, što je vjerovatno bio početak raspetljavanja čitavog slučaja.

Darko Šarić rođen je 21. oktobra 1970. Čak šest puta je bio osuđivan presudama Opštinskog suda u Pljevljima zbog pet različitih krivičnih djela, ugrožavanje sigurnosti na radu iz nehata, uništenje aparata u rudnicima ili drugim građevinskim preduzećima, uništenje poslovnih i stambenih prostorija, pronevjeru i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Prvi put je osuđen kao maloljetnik 1988, kada mu je izrečena vaspitna mera pojačanog nadzora roditelja. Sljedeći put je osuđen 1992. na uslovnu kaznu, treći put 1994. na kaznu od četiri godine zatvora.

Izgleda da tu kaznu nije odležao do kraja, pošto je već 1996. ponovo osuđen na kaznu od četiri mjeseca zatvora. Već dvije godine kasnije, 3. septembra 1998. je osuđen na kaznu od dva mjeseca, a poslije tri mjeseca, 31. decembra iste godine, osuđen je na kaznu od tri mjeseca.

Šarić je 2005. godine dobio državljanstvo Srbije, srpski pasoš i ličnu kartu, što je, prema najavama srpskih zvaničnika, predmet istrage.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook