OBAMA ZAMRZNUO IMOVINU PUTINOVIH SARADNIKA

Najoštrije sankcije prema Rusiji nakon kraja Hladnog rata

Arhiva17.03.14, 17:12h

Popis će se proširiti kako bi uključivao visoke dužnosnike bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu

Vladimir Putin novaPredsjednik SAD-a Barack Obama u Bijeloj je kući o krimskom referendumu i stanju u Ukrajini dao izjavu. Rekao je da o budućnosti Ukrajine odluku moraju donijeti njezini građani te da je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kazao da krimski referendum neće priznati.

Objavio je i proširenje sankcija protiv nekolicine ruskih dužnosnika, a najavio je i dodatne mjere koje će Moskvu 'koštati' ako se, kako kaže, nastavi miješati u unutrašnja ukrajinska pitanja.

Nijedna od mjera ne odnosi se na samog Vladimira Putina, ali ABC News tvrdi da je riječ o najoštrijim mjerama protiv Rusije od završetka Hladnog rata. Odnose se na nekolicinu ljudi u Putinovom okruženju, konkretno 11 osoba, među kojima su Putinov savjetnik Vladislav Surkov, zamjenik premijera Dmitrij Rogozin, predsjednica gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko te bivši predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič.

'Nastavljamo konzultacije s našim europskim partnerima koji su danas objavili svoje sankcije prema Rusiji. Večeras potpredsjednik Biden putuje u Europu i sastat će se s čelnicima Poljske, Estonije, Latvije i Litve, naših NATO saveznica, a i ja putujem u Europu sljedeći tjedan. Naša će poruka biti jasna: kao NATO saveznici imamo obvezu kolektivno se braniti i tom zadatku ostajemo odani', rekao je Obama.Ministri vanjskih poslova Europske unije dogovorili su u ponedjeljak sankcije protiv 21 dužnosnika Rusije i Ukrajine, objavio je u ponedjeljak litavski ministar vanjskih poslova Linan Linkevičius na svom Twitter profilu.

Nakon sastanka koji je trajao oko tri sata, 28 ministara vanjskih poslova EU-a brzo je postiglo dogovor o popisu onih kojima će biti nametnute sankcije zbog uloge u ruskom zauzimanju Krima i referendumu u nedjelju o otcjepljenju od Ukrajine i pripojenju Rusiji.

"(Vijeće za vanjske poslove) upravo je dogovorilo sankcije - ograničavanje putovanja i zamrzavanje imovine protiv 21 dužnosnika iz Ukrajine i Rusije", napisao je Linkevičius u poruci na Twitteru.

Dodao je da će još mjera uslijediti za nekoliko dana kada se čelnici EU-a sastanu u Bruxellesu. Očekuje se da će oni proširiti popis kako bi on uključivao visoke dužnosnike bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook