NEPRAVOMOĆNA PRESUDA SUDA BIH

Braća Šimić osuđeni ukupno na 21 godinu zatvora

Arhiva17.03.14, 14:47h

Sud smatra da je na temelju izvedenih dokaza, van razumne sumnje, dokazana odgovornost okrivljenih po svim tačkama optužnice na način kako je to opisano u izmijenjenom optužnom aktu

Sud BiHIzricanjem zatvorske kazne Mati Šimiću (1969.) u trajanju od 13, a Blagi Šimiću (1975.) od osam godina, danas je u Sudu BiH okončano prvostepeno suđenje braći Šimić koji su oglašeni krivim za produženo krivično djelo organizirani kriminal u vezi s neovlaštenim prometom narkotika, te nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, a Mato Šimić i za ugrožavanje sigurnosti.

Sud smatra da je na temelju izvedenih dokaza, van razumne sumnje, dokazana odgovornost okrivljenih po svim tačkama optužnice na način kako je to opisano u izmijenjenom optužnom aktu.

Prema tužbenim navodima (inkriminacijama), Mate Šimić je organizirao i rukovodio grupom, kojoj je pristupio Blago Šimić, kao i druge njima poznate osobe s područja općine Grude, a koji su od 2004. do 2007. godine u više navrata prevezli veće količine droge marihuana-skank, namjenjene prodaji na području Republike Hrvatske.

U optužnici se, među ostalim, navodi da je 17. decembra 2012. godine u kući u Grudama koju koriste okrivljeni pronađeno 10,5 kilograma droge marihuana-skank, kao i 11 štapina eksplozivne materije "kamniktit" i "vitezit".

Inače, optužnica u ovom predmetu je izmjenjena na prethodnom ročištu, 11. marta i to u pogledu tačke 4 (nedozvoljeno držanje eksplozivnih materija), pri čemu se optužba pozvala na odredbe drugog zakona - Zakona o prometu eksplozivnih materija, zapaljivih tečnosti i gasova, a polazeći od činjenice da se radilo o privrednom, a ne vojnom eksplozivu.

Prvookrivljeni Mate Šimić je oglašen krivim i da je dana, 30. novembra 2011. godine, na području općine Grude ugrozio sigurnost Zorana Galića, komesara policije Zapadnohercegovačkog kantona, upućujući mu verbalne prijetnje putem mobilnog telefona.

S obzirom na to da se radi o prvostepenoj/nepravomoćnoj sudskoj presudi, strane u ovom postupku (odbrana i optužba) zadržavaju pravo žalbe u zakonskom roku.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook