MLADEN IVANIĆ TVRDI

Uvjerljiva pobjeda SNS-a imat će negativan utjecaj na vlast u RS-u

Arhiva17.03.14, 10:43h

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić ocijenio je u izjavi za Agenciju Fena da je uvjerljiva pobjeda Srpske napredne stranke (SNS) na prijevremenim parlamentarnim izborima u Srbiji ipak iznenađenje, jer osvajanje gotovo dvotrećinskog broja poslaničkih mandata odavno nije zabilježeno i pokazuje da ta stranka ima snažnu podršku građana Srbije

Mladen Ivanić naslovna

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić ocijenio je u izjavi za Agenciju Fena da je uvjerljiva pobjeda Srpske napredne stranke (SNS) na prijevremenim parlamentarnim izborima u Srbiji ipak iznenađenje, jer osvajanje gotovo dvotrećinskog broja poslaničkih mandata odavno nije zabilježeno i pokazuje da ta stranka ima snažnu podršku građana Srbije.

-To se ne može objasniti nikakvim pričama o dobroj kampanji, već istinskom podrškom koju su građani Srbije dali SNS-u - smatra Ivanić.

Kaže da je druga karakteristika ovih izbora „nestanak“ s političke scene jednog broja političkih ličnosti koje su dugo bile u politici, kao što je Vojislav Koštunica (DSS), Mlađen Dinkić (URS) i Čede Jovanovića (LDS).

Treća karakteristika prijevremenih srbijanskih izbora je, ocjenjuje Ivanić, to što će opozicija u toj zemlji biti dosta slaba.

-Praktično se opozicija u ovom trenutku svodi na dvije demokratske stranke, što je relativno malo i slabo - rekao je, ističući da smatra da je ovo početak bar osmogodišnje vladavine SNS-a u Srbiji.

Predsjednik PDP-a je stava da su građani u Srbiji kod pobjedničke stranke prepoznali prvenstevno iskrenu borbu protiv korupcije i kriminala, jer su u toj oblasti i imali najviše rezultata.

-Ta tema je bila dominantna i očito građani imaju povjerenje, posebno lično u Aleksandra Vučića, da je spreman i dalje da se bavi tim poslom i to je očito i bilo presudno za ovako snažnu podršku- naveo je Ivanić.

Uvjerljiva pobjeda SNS-a u Srbiji će, kaže, nesporno imati negativan utjecaj na vlast u Republici Srpskoj, jer relacije SNS-a i SNSD-a nisu tako dobre.

Međutim, ne misli da će rezultati izbora u Srbiji sami po sebi utjecati na pad vlasti u RS-u, jer je to, navodi, posao opozicionih stranaka u tom bh. entitetu, a ne Srbije i SNS-a.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook