BiH USRED INTERNET MEDIJSKOG RATA DO POSLJEDNJE LAŽI

Kako je blokirana FB stranica 'Tražimo ostavku ministra nesigurnosti Fahrudina Radončića'

Arhiva15.03.14, 20:29h

Kako saznaje DEPO Portal, stranicu je blokirao sam Facebook na osnovu prijave Radončićevog pravnog tima; ali je za stručnjake vrlo indikativno da je ona nedostupna samo za korisnike Facebooka u BiH, dok njen sadržaj bez problema mogu vidjeti korisnici u drugim zemljama

radončić fb"Želimo da vas obavijestimo da stranica na Facebooku "Tražimo ostavku ministra nesigurnosti Fahrudina Radončića", koja ima blizu 29.000 članova, od toga preko 23.000 članova iz BiH, je od petka uvečer nedostupna korisnicima iz BiH.

Još su nejasni razlozi zbog čega je stranica blokirana korisnicima Facebooka u BiH, ali nas reakcije članova ove grupe upućuju na još kratko vrijeme aktuelnog ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića. S obzirom da ovakvu vrstu blokade mogu provesti samo državne službe, kao što su u Bosni i Hercegovini SIPA-a ili OSA, lahko je pretpostaviti ko je iskoordinirao takvu akciju gušenja slobode javnog govora i ušutkivanja medija do sada nezabilježenu na ovim prostorima", navodi se ovo u poruci administratora ove Facebook stranice.

Stranica je, inače, samo nedostupna za korisnike Facebooka u BiH, dok njen sadržaj bez problema mogu vidjeti korisnici u drugim zemljama. Kako saznaje DEPO Portal, Radončićev pravni tim jeste intervenirao u ovom slučaju, pa je Facebook, smatrajući da je prigovor opravdan, ukinuo ovu stranicu.

Facebook obično blokira ili 'ugasi' neke stranice koje krše pravila ove društvene mreže; naročito se to odnosi na jezik mržnje i objavljivanja drugih informacija koje mogu nanijeti štetu nekoj osobi ili instituciji.

Gašenje ove stranice izazvalo je veliki interes u medijima ali i čitavoj internet zajednici. 'B Portal' se tako informisao kod osoba koje se dobro razumiju u način funkcioniranja Facebook stranica i koji kažu da u tom slučaju niko od korisnika ne može vidjeti stranicu.

- Iskreno, prvi put čujem da je neka stranica na Facebooku nedostupna samo u jednoj zemlji, kazao je jedan od njih.

Administratori stranice su ubijeđeni da ovdje nisu 'čista posla'.

- Panika u "kuli zla" je očigledna čim iz nje dolaze ovakve naredbe prema državnim službama. Nije to ni začuđujuće ako spojimo diktatorski profil njenog vlasnika i činjenice da je oko 350.000 posjeta u prosjeku bilježila ova stranica posljednjih dana, a imala je više uticaja na javno mnijenje od najprodavanijih dnevnih novina u BiH, objavljući činjenice i dokaze koji su kompromitovali predsjednika stranke i jednoumnog ministra sigurnosti. Nakon što se osramotio sa hapšenjem pa puštanjem bh. dužnosnika i pokazao se kao nerealizovani ministar, sada se strmoglavio na slobodne medije želeći uništiti u stavu medijskoj propagandi propadajućeg Dnevnog avaza, navode u svome saopćenju anonimni administratori ove Facebook stranice.

Nakon blokiranja pomenute stranice, Facebookom se širi nova, alternativna stranica na kojoj će se, kako se navodi, "nastaviti sa objavljivanjem činjenica zbog kojih tražimo dekontaminaciju BiH od fahrizma: Facebook naziv stranice: "Srušimo imperiju Fahrudina Radončića - prestanimo kupovati Avazova izdanja". Naravno, ni "Avaz" ne ostaje dužan: svi oni koji su na drugoj političkoj strani u odnosu na SBBiH i samog Radončića su mete žestokih napada Avazovih novinarskih jurišnika.

Blokirana stranica proteklih dana je bila predmet velikog interesa, sumnjalo se da iza nje stoje SDA ili SDP, no kako tvrdi 'B portal', uređuje je samo jedan čovjek koji živi u Skandinaviji. Da li on to radi zbog svojih uvjerenja ili u dosluhu sa ovdašnjim političkim strankama, ostaje nepoznato.

Medijski i internet rat u BiH se nastavlja do posljednje laži.

USKORO: INTERVJU DANA: Omer Čevra, potparol SBBiH za medije!

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook