PLENUM GRAĐANA SARAJEVA VS. MUP KS

Novi incident na sarajevskim protestima: Građani privedeni jer su kupili benzin na pumpi!

Arhiva14.03.14, 23:05h

Demonstranti su privedeni nakon što su na benzinskoj pumpi na Bentbaši kupili benzin, a rečeno im je da je dojava stigla od građanina koji je prijavio da je benzin ukraden i namijenjen za paljenje

protesti u Sarajevu, mart 2014Plenum građana i građanki Sarajeva oštro osuđuje lišavanje slobode dvoje demonstranata kojisu danas privedeni u trenutku nabavljanja benzina za agregat za razglas putem kojeg građani i građanke izražavaju svoje nezadovoljstvo tokom mirnih protesta ispred Predsjedništva BiH.

Demonstranti su privedeni nakon što su na benzinskoj pumpi na Bentbaši kupili benzin, a rečeno im je da je dojava stigla od građanina koji je prijavio da je benzin ukraden i namijenjen za paljenje.

Demonstranti su privedeni i saslušani u Policijskoj stanici Stari Grad, no uskoro nakon toga su pušteni s obzirom da nije bilo osnova za njihovo zadržavanje.

Plenum građana i građanki upozorava da je današnje privođenje mirnih demonstranata još jedan primjer zastrašivanja stanovnika Sarajeva. MUP KS-a je očigledno odlučan u tome da mirne demonstrante ukloni i sa trotoara preko puta Predsjedništva, gdje protestiraju već 37 dana
zaredom protiv korumpirane i neodgovorne vlasti.

Još jednom zahtijevamo od MUP-a KS da poštuje pravo građana i građanki Sarajeva da na miran način izražavaju svoje nezadovoljstvo, te da prestane sa neosnovanim privođenjima demonstranata i zastrašivanjima građana i građanki.

Građani i građanke Sarajeva će nastaviti da koriste građanska prava uređena Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, naročito pravo na slobodu i sigurnost i pravo na okupljanje i udruživanje, uređena i Zakonom o javnom okupljanju Kantona Sarajevo.

Građani i građanke Sarajeva mirnim i dostojanstvenim načinom zahtijevaju pravednije socijalne i ekonomske uvjete, transparentnu i odgovornu vladavinu prava, pravo na život i djelovanje u društvu bez represije, korupcije i institucionalnog nasilja.

Solidarno za socijalnu pravdu protiv represivne vlasti!

Plenum građana i građanki Sarajeva

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook