BIO POTPUNI FANATIK U SVOM POSLU

Pilot fantomskog aviona sve veća enigma

Arhiva14.03.14, 11:04h

Policija ispituje potencijalnu ulogu Zaharija Ahmada Šaha (53) u nestanku „boinga 777“. Kolege kažu da je bio opsjednut poslom

zaharie ahmad shahPolicija ispituje potencijalnu ulogu Zaharija Ahmada Shaha (53) u nestanku „boinga 777“. Kolege kažu da je bio opsjednut poslom.

Mediji sve češće navode scenario prema kojem je pilot izvršio samoubistvo i sa sobom u smrt poveo 238 ljudi.

I policija ostavlja otvorenu opciju da je pad aviona bio povezan sa Šahovom greškom i pored njegove besprijekorne prošlosti.

- U potrazi za dokazima ne možemo da isključimo nijednu teoriju - rekao je John Brennan, šef CIA, komentarišući teoriju o suicidalnom pilotu.

Kopilot iz avio-kompanije „Malaysia Airlines“, koji je više puta imao priliku da leti sa Šahom, opisuje ga kao zaluđenika za avionsku tehnologiju.

- Oduvijek je želio da postane pilot. Bio je pravi štreber u svom poslu i rado je dijelio savjete drugima - rekao je kopilot za Reuters.

On je dodao da je Šah poznavao sve prednosti i mane „boinga 777“ i da je u svojoj kući u predgrađu Kuala Lumpura instalirao mali simulator leta s punom opremom i tri monitora.

- Stalno smo ga zafrkavali zbog toga. Pitali smo ga zašto nosi posao kući - rekao je radnik malezijske avio-kompanije koji pilota poznaje već 20 godina.

Šah se fotografijom kućne verzije simulatora leta pohvalio na Facebooku, a druge slike na njegovom profilu pokazuju da je bio strastveni kolekcionar minijaturnih letelica na daljinsko upravljanje.

Iskusni pilot rođen je u Maleziji, a karijeru je započeo 1981. godine. Do sada je u vazduhu proveo ukupno 18.365 sati. Malezijsko odjeljenje za civilnu avijaciju imenovalo ga je za posmatrača na testovima za buduće pilote.Za Šaha kažu da je druželjubiv i velikodušan među svojim komšijama i prijateljima. Prema njihovim riječima, volio je da kuha i da nosi hranu na okupljanja u naselju.

- Svako bi bio srećan da ima susjeda kao što je on - rekao je Rahim Zainun iz Kuala Lumpura.

Šahovi poznanici pokrenuli su internet stranicu pod nazivom „Ko je zapravo kapetan Zahari Šah“, na kojoj navode:

„Molimo vas da ne poštujete nikakve pretpostavke dok ne dobijemo zvanične informacije. Smatramo da ovaj čovjek zaslužuje vaše poštovanje. Molite se za njega.“

 

(blic.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook