POMOZITE NAŠOJ MALOJ LAVICI DA IZAĐE IZ BOLNICE

Potresno pismo: Zavod KS odbio na kupi aparat za ventilaciju teško oboljeloj djevojčici, roditelji male Taire mole za pomoć

Arhiva13.03.14, 17:15h

Roditelji teško bolesne djevojčice Taire-Merjem Šanjta obratili su se Zvodu za zdrvastveno osiguranje Kantona Sarajevo s molbom da im se kupi ventilator za kućnu ventilaciju koji bi njihovoj djevojčici omogućio da napusti bolnicu i dalju njegu nastavi kod kuće. Cijena ovog aparata iznosi 35.000 KM, no to je za Zavod bilo previše novca

Taira-Merjem ŠanjtaRoditelji teško bolesne djevojčice Taire-Merjem Šanjta obratili su se Zvodu za zdrvastveno osiguranje Kantona Sarajevo s molbom da im se kupi ventilator za kućnu ventilaciju koji bi njihovoj djevojčici omogućio da napusti bolnicu i dalju njegu nastavi kod kuće. Cijena ovog aparata iznosi 35.000 KM, no to je za Zavod bilo previše novca pa je porodici Šanjta uručena odbijenica.

Ovo je njihovo potresno pismo u borbi za život svoje djevojčice... 

Dragi moji prijatelji, obraćam vam se u nadi da ćete nas razumjeti i pomoći nasoj lavici i nama.

Mi smo roditelji malene lavice Taire-Merjem Šanjta kojoj je u ranom uzrastu dijagnostikovana Spinalna Misicna Atrofija (SMA) tipa Werding-Hoffman sa progresivnim oslabljenjem respiratorne i druge muskulature, što ima za posljedicu nepokretnost i česte rekurentne respiratorne infekcije. Iz tih razloga naša lavica je često hospitalizirana na Pedijatrijskoj klinici.

Trenutno boravi na odjelu Pedijatrijske intenzivne terapije gdje je od prijema na mehaničkoj ventilaciji (tip ventilacije CPAP+ASB) preko traheokanile, uz povremene kratkotrajne prekide. Doktori preporučuju nabavku aparata za kućnu ventilaciju bez kojeg ona ne može da živi i napusti bolnicu.

Kućna ventilacija po preporuci ljekara bi bila bolje rješenje za Tairu-Merjem iz više razloga. Prvenstveno iz humanih jer bi se nalazila u svom domu, sa roditeljima, koji bi imali više vremena da se posvete njezi i brizi, a iz medicinskih jer je kroz boravak u bolnici neminovno izlozena kontaktu sa drugom teško bolesnom djecom i intrahospitalnim infekcijama.

Da bi se Taira-Merjem poslala kući trebaju da se steknu određeni preduslovi, a jedan od tih je i nabavka ventilatora za kućnu ventilaciju. Ljekari su u dogovoru sa kolegama iz inostranstva koji imaju vece iskustvo iz mehaničke ventilacije u kućnim uslovima. Najpodobniji ventilator bi bio F60SL i O2 sa svom pripadajućom opremom koja omogućava mobilnost djeteta, a prvenstveno podržava preporučeni tip ventilacije (CPAO+ASB).

Naš Zavod za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo je poslalo odbijenicu na naš zahtjev za nabavku istog, zato smo mi kao roditelji prinuđeni da skupimo taj novac. Aparat koji je neophodan da bi naša lavica bila sa nama košta 17.850 Eura ili 35.000 KM. Mi nismo u stanju da skupimo sav taj novac, zato vas molimo roditeljski iz srca da nam pomognete da ga sakupimo, kako bi nasa lavica Taira-Merjem opet bila sa nama.

UNAPRIJED I OD SRCA ZAHVALNI TAIRINI RODITELJI I SESTRA - NASKO, AZRA I FATMA ŠANJTA.

Uplatu možete izvršiti isključivo na njen žiro racun koji se nalazi u UniCredit banci:

Na ime Šanjta Taira
SIFRA BANKE 3380000000000072
ročnost 40475218001

Ili na devizni račun ukoliko novac šaljete iz inostranstva:

Ime i prezime:Šanjta Taira
Naziv Banke:UNICREDIT BANK D.D
Adresa Banke:KARDINALA STEPINCA BB,88000 MOSTAR

SWIFT:UNCRBA 22
IBAN:BA393387204024865914
BROJ DEVIZNOG RACUNA:40475218201 EUR

Taira-Merjem Šanjta

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook