FOTO/ PROUČEN PRVI EZAN I KLANJAN PODNE NAMAZ

Nakon sedam decenija: Ovoren prvi mesdžid u Generalštabu Vojske Srbije...

Arhiva13.03.14, 16:41h

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije (IZS) Adem ef. Zilkić je povodom otvaranja prvog mesdžida u generalštabu Vojske Srbije rekao da je ovaj događaj značajan za Vojsku Srbije i islamsku vjersku zajednicu i da je to potvrda demokratskog puta Srbije i vraćanje pravde poslije sedam decenija

prvi mesdžid u Generalštabu Vojske Srbije/Foto: AAU Generalštabu Vojske Srbije (VS) u Beogradu danas je za potrebe islamskih vjernika otvoren prvi mesdžid, prostorija za obavljanje molitve za vjernike muslimane, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

U kasarni "Banjica", u prostorijama 126. brigade VOJIN, gdje je povodom otvaranja prvog mesdžida u Generalštabu VS priređena svečanost uz izvođenje vjerskog programa i ilahija hora „Stambol“ iz Novog Pazara, prisustvovao je je reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije (IZS) Adem ef. Zilkić, srbijanski muftija Muhamed ef. Jusufspahić, imami na vjerskoj službi u VS.

prvi mesdžid u Generalštabu Vojske Srbije/Foto: AA
prvi mesdžid u Generalštabu Vojske Srbije/Foto: AA
prvi mesdžid u Generalštabu Vojske Srbije/Foto: AA

Događaju su prisustvovali srbijanski ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, članovi kolegijuma Generalštaba, direktor Kancelarije za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama Bratislav Petković i predstavnici Vojske Srbije i Armije Alžira.

Zilkić je nakon otvaranja mesdžida rekao da je ovaj događaj značajan za Vojsku Srbije i islamsku vjersku zajednicu.

„To je potvrda demokratskog puta Srbije i vraćanje pravde poslije sedam decenija. Prostorije koje danas otvaramo biće od velike pomoći pripadnicima Vojske Srbije, članovima islamske vjerske zajednice, jer je u vjeri rješenje za teskobu duha, a čovjek je biće slobode“ istakao je Zilkić i zahvaliio se Ministarstvu odbrane Srbije koje prostor za namaz (molitvu) opremlilo prema islamskim propisima i u potpunosti privelo namjeni.

Načelnik Uprave za ljudske resurse general-major VS Slađan Đorđević rekao je da Vojska Srbije, u skladu sa Uredbom i Sporazumom, nastavlja sa razvojem vjerske službe u Vojsci Srbije čime se stvaraju pretpostavke za ostvarenje ustavom zagarantovanog prava na slobodu vjeroispovesti svih pripadnika VS.

„Otvarajući vojni mesdžid u Vojsci Srbije želimo da svi građani Republike Srbije islamske veroispovesti koji služe u odbrani otadžbine mogu da se osećaju kao sastavni deo sistema odbrane i Vojske Srbije“, poručio je Đorđević izrazivši nadu da će „vojni imam i vjernici koji se budu molili u ovom prostoru naći mir i graditi sebe u cilju izgradnje operativnih sposobnosti VS i unapređenju svojih moralnih i duhovnih vrlina“.

Glavni imam u Vojsci Srbije Mustafa ef. Jusufspahić rekao je u izjavi za Anadolu Agency(AA) da je danas poseban dan za muslimane Srbije ali i za Srbiju.

„Neka su vremena ostala iza nas i nadam se da smo izvukli dobre pouke. Nije nas Bog stvorio različitim slučajno. Pluaralističko društvo zahtjeva prihvatanje različitosti“, istakao je Jusufspahić zahvalivši se prije svega Bogu, a zatim i predstavnicima ministrastva odbrane što su omogućili da muslimani pripadnici VS imaju mesdžid u Generalštabu.

Kako je naglasio posebnu težinu ima to što je mesdžid u generalštabu gdje su oficiri.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije  general Ljubiša Diković uručio je reis-ul-ulemi Zilkiću plaketu Vojske Srbije, dok je reis Zilkić uzvratio zahvalnicama ministru Rodiću, generalu Dikoviću, general-majoru Slađanu Đorđeviću, brigadnom generalu Dušku Žarkoviću, pukovnicima Stevici Karapandžinu i Petru Boškoviću i potpukovniku Mikanu Vasiljeviću.

U novootvorenom mesdžidu proučen je prvi ezan i klanjan podne namaz.

Ranije je u kasarni „Rifat Burdžović“ u Novom Pazaru takođe otvoren mesdžid.

prvi mesdžid u Generalštabu Vojske Srbije/Foto: AA

(Anadolija/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook