NA UTAKMICI SKANDIRALI 'NOŽ, ŽICA, SREBRENICA'

Fudbalski savez Srbije uputio izvinjene zbog šovinističkog ispada navijača u Modriči

Arhiva13.03.14, 12:33h

Utakmica juniorskih reprezentacija BiH i Srbije u Modriči prekinuta je zbog uvredljivog skandiranja jednog dijela navijača selekcije Srbije

fudbalski savez srbijeFudbalski savez Srbije (FSS) oštro je osudio šovinistički ispad jednog dijela navijača koji su tokom prijateljske utakmice juniorskih reprezentacije Bosne i Hercegovine i Srbije igrane u utorak u Modriči, uzvikivali uvredljive parole, javlja Anadolu Agency (AA).

Inače, meč u Modriči prekinut je zbog uvredljivog skandiranja jednog dijela navijača selekcije Srbije, poslije čega je sudija odlučio da u 60. minuti, kod rezultata 0:0, pošalje igrače u svlačionicu.

Tim povodom, u ime Fudbalskog saveza Srbije, oglasili su se Savo Milošević, direktor svih mlađih reprezentativnih selekcija FSS i Mitar Mrkela, njegov zamjenik.

“Najoštrije osuđujemo ovaj nemili događaj i šaljemo iskreno izvinjenje Fudbalskoj federaciji Bosne i Hercegovine, čitavoj fudbalskoj javnosti i mladim igračima”, poručio je Savo Milošević.

Napominje se da fudbal ima humanu misiju i da se "ne smijemo osvrtati na šovinističke ispade nekoliko osoba" koje, kako se kaže, još uvijek žive u nekom prošlom vremenu.

“Fudbal mora da zbližava, to je njegova humana i sportska misija. Uostalom, to je bila i naša osnovna ideja kada smo ugovarali dvije prijateljske utakmice omladinskih selekcija Srbije i Bosne i Hercegovine. Očigledno da pojedinci još žive u nekom prošlom vremenu i mi se od takvih ograđujemo, jer nisu dostojni ni Srbije ni fudbala”, navodi se u saopćenju FSS-a.

Dodaje se kako FSS želi da razvija dijalog i dobre odnose sa svima u regiji i u svijetu.

“FSS se trudi da unapređuje i razvija dobre odnose u fudbalskom regionu. Baš zbog te činjenice, insistiramo da igramo što češće protiv naših susjeda. Zato su takvi mečevi i najbrojniji, jer imaju plemenitu misiju da promovišu prijateljstvo, toleranciju i sportski duh u regionu. Osuđujući incident u Modriči, šaljemo izvinjenje i jasnu poruku da ćemo nastaviti da radimo u interesu zbližavanja naroda , kako na fudbalskom terenu, tako i van njega”, rekao je Mitar Mrkela.

Isti akteri danas će odigrati drugi prijateljski meč koji je zakazan za 13.30 sati u Gradačcu.

(AA/md)

VEZANI TEKST: PRIJATELJSKI SUSRET JUNIORSKIH REPREZENTACIJA U MODRIČI: Zbog nacionalističkih ispada prekinuta utakmica BiH i Srbije: Navijači skandirali 'Nož, žica, Srebrenica'


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook