DIPLOMATSKI APELI RUSIJI UOČI NEDJELJNOG REFERENDUMA

Obama zaprijetio Putinu: Ako ruska čizma ostane na ukrajinskoj zemlji, SAD će stati uz Ukrajinu!

Arhiva13.03.14, 09:19h

Diplomatski apeli Moskvi došli su uoči nedjeljnog referenduma na Krimu, čiji će građani biti pitani da li žele ostati u Ukrajini ili se pridružiti Rusiji

Barack Obama prijetiAmerički predsjednik Barack Obama pozdravio je prijelaznog ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka u Bijeloj kući i obećao je da će "stati uz Ukrajinu" u njenom sporu s Rusijom.

On je upozorio ruskog predsjednika Vladimira Putina da će međunarodna zajednica "biti prisiljena da primjeni skupe mjere ukoliko Rusija ne povuče svoje vojnike s Krima, prenosi BBC.

Ranije su čelnici grupe razvijenih zemalja G7 uputili sličnu prijetnju.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je, govoreći nakon sastanka s Obamom, da se Ukrajina "nikada neće predati" Rusiji.

- Apsolutno je neprihvatljivo da ruska čizma stoji na ukrajinskoj zemlji u 21. stoljeću, kršeći sve međunarodne dogovore i sporazume - kazao je.

Diplomatski apeli Moskvi došli su uoči nedjeljnog referenduma na Krimu, čiji će građani biti pitani da li žele ostati u Ukrajini ili se pridružiti Rusiji.

Ruska vojska i proruski naoružani ljudi zauzeli su ključne lokacije na Krimu - autonomnoj regiji Ukrajine čije je stnovništvo većinski rusko - krajem februara nakon pada predsjednika Viktora Janukoviča.

Predsjednik Obama izjavio je kako su SAD "veoma jasne kada smatraju ruski upad na Krim van njihovih baza kao kršenje međunarodnog prava".

- Veoma smo odlučni u izjavama da stojimo iza Ukrajine i ukrajinskog naroda u očuvanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta - kazao je.

Komentirajući  planirane razgovore između američkog državnog sekretara Johna Kerryja i ruskog mninistra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u Londonu u petak, Obama je izjavio kako se nada da će diplomatski napori rezultirati "promišljanjem procesa".

On je, međutim, naaglasio da, ako Moskva "nastavi s putem kojim je krenula, to je na njima, a ne na nama, međunarodna zajednica će biti prisiljena da primjeni mjere koje će skupo koštati Rusiju zbog njenog kršenja međunarodnog prava i mješanja u unutrašnje stvari  Ukrajine".

On nije konkretizirao kajkve bi te mjere mogle biti, ali je Wahington već objavio zabranu viza za neke visokorangirane Ruse i zaprijetio je zamrzavanjem sredstava drugima.

Obama je također izjavio da će SAD "u potpunosti odbaciti" rezultate krimskog referenduma, rekavši da je on "organiziran nabrzinu".

(Fena/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook