ZAVRŠENA SJEDNICA U DOMU MLADIH

Plenum građana Sarajeva prezentirao zahtjeve Skupštini KS i institucijama FBiH

Arhiva12.03.14, 20:42h

Zahtjevi se odnose na Skupštinu Kantona Sarajevo (KS) i institucije Federacije BiH s rokom za početak njihove realizacije do 31. marta ove godine

Plenum u Domu mladih_21. februarPlenum građana i građanki Sarajeva prezentirao je večeras na sjednici u Domu mladih zahtjeve koje će biti upućeni nadležnim vlastima na razmatranje.

Zahtjevi se odnose na Skupštinu Kantona Sarajevo (KS) i institucije Federacije BiH s rokom za početak njihove realizacije do 31. marta ove godine.

Neki od zahtjeva upućeni Skupštini KS su: izrada socijalne karte građana KS u roku od maksimalno 60 dana, određivanje novčane pomoći nezaposlenim osobama koje su u stanju socijalne potrebe u minimalnom iznosu od jedne trećine mjesečne plate u KS, hitna izrada efikasnih programa zapošljavanja i samozapošljavanja te hitna primjena zakonske kazne za poslodavce za neuplaćivanje doprinosa socijalnog i zdravstvenog osiguranja.

Također, plenum zahtijeva hitno revidiranje nacrta budžeta KS za 2014., uz ocjenu da u sadašnjem obliku predstavlja "omču oko vrata svim građanima" te da može voditi rasprodaji vitalnih i javnih preduzeća.

Zahtjevi vezani za nacrt budžeta precizirali su da se ne smije planirati zaduživanje kod komercijalnih banaka za javnu potrošnju, te da mora biti jasna i vidljiva namjera nadležnih da se provedu radikalne mjere štednje u skladu sa suštinom socijalnih i drugih zahtjeva.

Ostavka Vlade Federacije BiH je prvi u grupi zahtjeva koji se odnose na institucije FBiH.

Među deset zahtjeva u ovom segmentu su: obustava krivičnog progona svih učesnika demonstracija u FBiH, trenutna obustava svih privatizacijskih procesa i rasprodaje javnih dobara, te revizija dosadašnje privatizacije i procesuiranje odgovornih, kao i određivanje visine plaće izabranim dužnosnicima na nivo dvije prosječne plaće u FBiH.

Tu su i zahtjevi za pokretanje inicijative prema Parlamentu BiH za izmjenu zakona o PDV-u s ciljem uvođenja diferencirane stope PDV-a, hitno usklađivanje penzija sa rastom prosječne plaće u FBiH, te trenutna obustava zaduživanja kod međunarodnih i domaćih banaka i fondova radi kreditiranja javne potrošnje na području FBiH.

Također, na početku zasjedanja plenuma radne grupe iz oblasti socijalno-boračke politike, kulture, obrazovanja, zdravstva, privrede i međuplenumske saradnje prezentirale su izvještaj o radu u prethodnom periodu.

Najavljeno je da će jasno formulirani zahtjevi ovih grupa biti upućeni nadležnim vlastima.

Naredni plenum zakazan je za srijedu 19. marta u Domu mladih.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook