FOTO&VIDEO/ VELIKO DOSTIGNUĆE U MEDICINI

Isprintali mu novo lice: Na 3D printeru ljekari izradili sve dijelove...

Arhiva13.03.14, 08:02h

Ljekari u Walesu isprintali su i ponovno izgradili lice Stephenu Poweru koji je teško ozlijeđen na motoru. 3D printer su koristili kroz svaku fazu njegova oporavka

isprintali mu novo lice

Stephen Power (29) preživio je tešku motociklističku nesreću i pretrpio teške ozljede glave s kojima bi najvjerojatnije morao živjeti do kraja života. No, zahvaljujući 3D printerima ljekari su uspjeli izraditi nove kosti i rekonstruirati njegovo lice. Vjeruje se da je među prvim pacijentima kod kojih su nakon traume u svakoj fazi oporavka koristili 3D printer. Ljekari u velškoj bolnici Morriston morali su Stephenu prije ponovne izgradnje lica opet lomiti jagodične kosti, piše BBC.

Power kaže kako mu je operacija promijenila život.

- Iskreno, odličan su posao napravili odmah nakon same nesreće. No, nakon operacije izgledam puno bolje - ispričao je Power.

Mjesecima bio u bolnici

Iako je nosio kompletnu opremu, 2012. je pretrpio toliko teške ozljede na motoru da je četiri mjeseca bio u bolnici.

- Slomio sam jagodične kosti, vrh čeljusti, nos i pukla mi je lubanja. Ne sjećam se nesreće. Znam što se događalo pet minuta ranije, a sljedeće čega se sjećam je buđenje u bolnici par mjeseci kasnije - ispričao je Power, koji je još pretrpio i lomove ruku i noge.

Hirurzi su uspjeli riješiti većinu ozljeda osim Powerovog lijevog obraza i lijeve očne duplje.

Napravili kopiju lubanje

Kako bi njegovom licu vratili simetriju, hirurški tim je koristio CT skenove kako bi izradili i isprintali 3D model njegove lubanje. U planiranje su krenuli prije nekoliko mjeseci. Isprintane modele glave koristili su da bi izradili kosti od titana i pločice koje će ih držati. Hirurg Adrian Sugar objašnjava kako su sve prvo planirali na računaru, a potom sa stvarnim modelima.

- Ovo je prvi puta da smo proces doveli do ove faze, gdje je sve do najmanjeg detalja, koji se ugrađuje u lice, unaprijed isplanirano i modelirano i sve je prošlo odlično - ispričao je Sugar. Kaže da je ovakav proces neusporediv s onim što se ranije radilo. Sama operacija trajala je osam sati.

Dodaje da će nakon ovoga drastično skratiti vrijeme oporavka za pacijente u sljedećim sličnim slučajevima.

- Govorimo o danima, a ne mjesecima - kaže Sugar i naglašava da će s iskustvom pasti i cijena ovakvih zahvata, čime će postati sve rašireniji.

(24sata.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook