RIJEŠENA JEDNA MISTERIJA

Evo zašto zvone telefoni putnika nestalog malezijskog aviona

Arhiva12.03.14, 10:17h

Misterija nestanka Malezijskog aviona, dobila novi, jeziviji tok kada se rođaka jednog od nestalih putnika pojavio na Kineskoj televiziji i demonstrirao da mobilni telefon nejgovog nestalog brata, koji se nalazio u avionu, zvoni kada ga on pozove

malezijski avionMisterija nestanka Malezijskog aviona, dobila novi, jeziviji tok kada se rođaka jednog od nestalih putnika pojavio na Kineskoj televiziji i demonstrirao da mobilni telefon nejgovog nestalog brata, koji se nalazio u avionu, zvoni kada ga on pozove.

- Jutros, oko 11.40 poslije ponoći, pozvao san dva puta svog starijeg brata, i...telefon je zvonio! - rekla je Bijan Liangvi.

Okrenuvšu tokom emisije bratovljev broj, tako da su i gledaoci mogli da vide i čuju kako je telefon putnika iz nestalog aviona zvonio nekoliko puta, dok nije došlo do prekida veze.

I rodbina drugih nestalih, nesrećnih putnika pokušala je isto. Porodice nestalih traže od kompanije “Malaysia Airlines” objašnjenje i pitaju da li bi to moglo da znači da su njihovi najmiliji i dalje živi? I ako jesu, gdje se nalaze i zašto ne odgovaraju na pozive?

Nažalost, tehnički gledano, to što njihovi telefoni zvone i ne mora mnogo da znači.

 - Kada pozovete nekog i pritisnete dugme “send” i čujete da vaš telefon počne da zvoni, ali ne mora da znači da zvoni baš broj koji ste okrenuli već releji i centrale - rekao je specijalista za “vajrles” Džef Kagan.

 - To znači da “mreža” radi. Zvoni dva tri puta i ako “mreža” pronađe telefon onda zvoni i telefon, a ako ne, prekida se veza” - pojasnio je Kagan.

Kagan je dodao i da se na poziv niko ne javlja, najvjerovatnije zbog toga što se nisu povezali mreža i telefon. Ovo bi samo moglo da ulije malo nade porodicama putnika koji su nestali jer i nakon pet dana nema objašnjenja šta se desilo.
 

(blic.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook