NAKON PROGLAŠAVANJA NEZAVISNOSTI KRIMA OD UKRAJINE

Zauzet aerodrom u Simferopolju, mogući letovi samo za Moskvu

Arhiva11.03.14, 17:59h

Blokiran je kontrolni toranj i dolazne piste, nije dozvoljeno polijetanje, ni slijetanje, osim avionima iz Moskve, izjavio je jedan od naoružanih pripadnika ovih snaga

aerodrom na krimuPripadnici poruskih naoružanih snaga preuzeli su kontrolu nad najvećim aerodromom u Simferopolju, glavnom gradu Krima, i zabranili sve letove, izuzev onih koji dolaze iz Moskve i odlaze za glavni grad Rusije, javio je dopisnik agencije AFP.

Pripadnici proruskih snaga sprečavaju novinare da razgovaraju sa zaposlenima na aerodromu.

"Blokiran je kontrolni toranj i dolazne piste, nije dozvoljeno polijetanje, ni slijetanje, osim avionima iz Moskve", izjavio je jedan od naoružanih pripadnika ovih snaga.

On je dodao da je to učinjeno da bi se 'spriječio dolazak iz Kijeva pristalica nekadašnjeg ukrajinskog nacionalističkog lidera Stepana Bandere, koji je sarađivao sa njemačkim nacistima'.

Željeznički saobraćaj između Krima i ostatka Ukrajine nije u prekidu, ali su proruske snage pretresale putnike po dolasku u Simferopolj.

Krimski parlament danas je usvojio deklaraciju o nezavisnosti tog poluostrva od Ukrajine, a za 16. mart je zakazan referendum o pridruživanju Rusiji.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook