AFERA FIMI-MEDIA

Sanaderu devet godina zatvora! I HDZ proglašen krivim

Arhiva11.03.14, 10:26h

Sanader je proglašen krivim za povezivanje Barišića, Mačeka, Pavošević, Jurak i Fimi Mediju radi pribavljanja ilegalnih sredstava iz HDZ-a, pa su Ivo Sanader i Mladen Barišić i Ratko Maček istupajući ispred stranke prikupljali financijska sredstva za financiranje HDZ-a, a koristeći Fimi Mediju prikupljena sredstva nisu iskazali u poslovnim knjigama HDZ-a, pročitala je u objašnjenju presude sutkinja Ivana Čalić

Ivo Sanader - početak suđenjaIvo Sanader osuđen je na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 9 godina zatvora. Kazna će biti umanjena za vrijeme koje je Sanader proveo u pritvoru u razdoblju od 10. prosinca 2010. do 10. prosinca 2011.

Također, Sanaderu će se ukupno oduzeti imovinska korist od 15 milijuna i 275 tisuća kuna, koja predstavlja imovinsku korist stečenu kaznenim djelima. Sanader je proglašen krivim za povezivanje Barišića, Mačeka, Pavošević, Jurak i Fimi Mediju radi pribavljanja ilegalnih sredstava iz HDZ-a, pa su Ivo Sanader i Mladen Barišić i Ratko Maček istupajući ispred stranke prikupljali financijska sredstva za financiranje HDZ-a, a koristeći Fimi Mediju prikupljena sredstva nisu iskazali u poslovnim knjigama HDZ-a, pročitala je u objašnjenju presude sutkinja Ivana Čalić.

Mladen Barišić je ukupno osuđen na 3 godine, Ratko Maček je osuđen na jednu godinu uvjetno uz rok kušnje od 4 godine, Branka Pavošević je osuđena na jednu godinu i šest mjeseci, Nevenka Jurak osuđena je na dvije godine zatvora i oduzima joj se 2 milijuna 556 tisuća kuna.

 Kako je pročitala sutkinja Čalić u presudi, Sanader je naložio Pavošević da novac koji mu je predao drugooptuženi Barišić ne evidentira u financijskim knjigama HDZ-a. Od tih sredstava otišao je Sanaderu, dio je iskorišten za financiranje HDZ-a, dok su ostatak novca zadržali za sebe. Prema presudi, Sanader je organizirao grupu ljudi s ciljem počinjenja kaznenih djela.

Ivo Sanader osuđen je na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 9 godina zatvora. Kazna će biti umanjena za vrijeme koje je Sanader proveo u pritvoru u razdoblju od 10. prosinca 2010. do 10. prosinca 2011. Također, Sanaderu će se ukupno oduzeti imovinska korist od 15 milijuna i 275 tisuća kuna, koja predstavlja imovinsku korist stečenu kaznenim djelima.

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook