OSAM GODINA NAKON SMRTI ZLOČINCA

Milošević je možda još živ i krije se negdje po Rusiji?!

Arhiva11.03.14, 09:25h

Uz smrt Slobodana Miloševića i danas se vežu najrazličitije priče... Upravo takvog mišljenja si i Bakira Hasečić, predsjednica 'Udruženja - žena žrtva rata', i Hatidža Mehemdović, predsjednica Udruženja 'Majke Srebrenice'

slobodan milosevicSuđenje Slobodanu Miloševiću predsjedniku SR Jugoslavije zbog ratnih zločina na Kosovu i Hrvatskoj, te genocida u Bosni i Hercegovini, počelo je 12. februara 2002. godine u Haagu. Suđenje je prekidano više puta zbog, navodno narušenog, zdravstvenog stanja Miloševića. Presudu nije dočekao, jer je 11. marta 2006. godine pronađeno njegovo beživotno tijelo u zatvorskoj jedinici u Sheveningenu. Uz smrt Slobodana Miloševića i danas se vežu najrazličitije priče. Upravo takvog mišljenja je i Bakira Hasečić, predsjednica 'Udruženja - žena žrtva rata''.

- Ja nikad ne mogu ni povjerovati da je on mrtav, jer ga niko nije ni vidio mrtva. Presuda što nije donesena, to je teška greška Haškog tribunala. Imali su dovoljno dokaza, dovoljno izjava  da su mogli donijeti presudu. Međutim, mi ne možemo uticati na pravosudni sistem. To je jedan veliki minus za Haški tribunal – navodi Hasečić za NAP.

S druge strane, predsjednica Udruženja „Majke Srebrenice“ Hatidža Mehemdović smatra da se ovim događajem Srbija oslobodila agresije na BiH i učešća u svim operacijama, a samim tim i genocidu.

- Mi se moramo boriti da se to ne desi više nikome. Kada je u pitanju taj krvnik, ideolog, arhitekta krvavog rata Slobodan Milošević, mi iz Udruženja tvrdimo da nije umro, da je negdje u Rusiji, da je živ. Ovako gledajući, ispada da se zločin nagrađuje. Kada je u pitanju Milošević, puna je Srbija Miloševića. On je nama sudio sa svojim koljačima, dželatima  u istome danu i nama i našim porodicama – govori Mehmedović.

I Hasečić i Mehmedović mišljenja su da je sramota čitavog svijeta što je svijet dopustio da jedan narod nad drugim izvrši agresiju bez prava na odbranu i bez prava na život.

Prema pisanju srbijanskih medija, smrt Miloševića odgovarala je mnogima, jer prekid sudskog procesa u Hagu osim Srbiji, išao je naruku i mnogim svjetskim centrima moći koji su bili upleteni u krvavi sukob na poručju bivše Jugoslavije, a kojima je prijetilo otkrivanje.

Uzrok Miloševićeve smrti bio je infarkt, utvrđen je dan kasnije, poslije izvršene obdukcije u kojoj su pored holandskih ljekara učestvovali i ruski i patolozi sa Vojnomedicinske akademije iz Beograda. Budući da je Milošević pokopan na prilično neobičnom mjestu, da niko nije vidio njegovo mrtvo tijelo i s obzirom da njegov grob danas više niko i ne obilazi nije nemoguće da i Milošević kao i cijela njegova porodica (supruga, kći, sin i brat) žive u Rusiji, navode mediji iz Srbije.

Kako je izjavila bivša glavna tužiteljica Haškog tribunala Karla del Ponte na konferenciji za novinare ,,te noći nije bilo redovne kontrole svakih pola sata".

Zanimljivo je i da niko nikada nije tražio eshumaciju kojom bi se sve te teorije srušile ili potvrdile.

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook