SDS UPUTIO IZMJENE I DOPUNE IZBORNOG ZAKONA U PARLAMENTARNU PROCEDURU

Ako Dodik, Čović i Lagumdžija ne prihvate ovu inicijativu, onda pokazuju lažnu hrabrost u javnosti

Arhiva10.03.14, 14:31h

Ukoliko lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDPBiH Zlatko Lagumdžija ne prihvate ovu inicijativu SDS-a, to će značiti da nisu spremni za prijevremene izbore i da pokazuju "lažnu hrabrost" u javnosti - rekao je potpredsjednik SDS-a

Bosić i TadićPotpredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Ognjen Tadić potvrdio je danas da je ta stranka po hitnom postupku uputila u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje bi omogućile održavanje prijevremenih izbora s punim mandatom izabranih predstavnika od četiri godine.

Tadić je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da je to najbolji način za rješavanje političke krize u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, a koji može da omogući da građani svoj stav o želji za promjenama u oba entiteta iskažu na demokratski način, na izborima, a ne na ulici.

- Ukoliko lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDPBiH Zlatko Lagumdžija ne prihvate ovu inicijativu SDS-a, to će značiti da nisu spremni za prijevremene izbore i da pokazuju "lažnu hrabrost" u javnosti - rekao je potpredsjednik SDS-a.

On smatra da bi to značilo novo dezavuisanje birača u oba entiteta, te ocjenuje da se vladajuće stranke boje glasa naroda, nadajući se da do izbora neće skoro doći.

Rješenja koja je SDS ponudio u predloženom zakonu omogućavaju, pojasnio je, da dođe do prijevremenih izbora koji ne bi bili vezani za datum prve nedjelje u oktobru, već za odluku Izborne komisije koja se donosi nakon završetka jednog od izbornih ciklusa.

-Predloženim zakonom bilo bi omogućeno da imamo fleksibilniji pristup u pogledu zakazivanja izbora nego što ga imamo dosad. Ovaj zakon bi omogućio samoraspuštanje Predsjedništva BiH i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Tako je moguće skraćenje mandata i održavanje izbora u punom mandatu - naveo je Tadić.

On je pozvao SNSD da "obuzda i opozove sve agresivne napade na ljude koji žele da dođe do promjena u Republici Srpskoj, bez obzira na to da li su pripadnici političkih stranaka, novinari, obični građani, istaknuti intelektualci i svi drugi.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook