FILM LARSA VON TRIERA PRED SARAJEVSKOM PUBLIKOM

'Nimfomanka 2. dio' stiže u Meeting Point 13. marta

Arhiva10.03.14, 12:30h

Najpoznatiji provokator filmske industrije u novom se filmu bavi seksualnim razvojem žene odnosno prati samodeklariranu nimfomanku koja svoja sekusalna iskustva prepričava slučajnom prolazniku

Nimfomanka 2Nakon prvog dijela jednog od najiščekivanijih filmova godine - Nimofomanke Larsa von Triera koju je sarajevska publika imala priliku vidjeti polovinom januara, na repertoar kina Meeting Point od 13. marta dolazi i njegov nastavak – Nimfomanka 2. dio. Najpoznatiji provokator filmske industrije u novom se filmu bavi seksualnim razvojem žene odnosno prati samodeklariranu nimfomanku koja svoja sekusalna iskustva prepričava slučajnom prolazniku. Reditelj je film podijelio u dva dijela, a cjelovita verzija svoju je svjetsku premijeru imala u februaru na Berlinskom filmskom festivalu.

Glavna uloga u filmu pripala je karizmatičnoj Charlotte Gainsbourg, kćerki pjevača Sergea Gainsbourga i Jane Birkin, koja tumači ulogu nimfomanke Joe koja se prisjeća prošlosti i početaka seksualne odiseje. Zajedno s prijateljicom igra odvažnu i eksplicitnu igru na putovanju vozom, a ulog je vrećica bombona koju će dobiti ona koja zavede i iskoristi što više muškaraca. U drugom dijelu filma, Joe nastavlja pripovijedati svoju životnu priču ostarjelom Seligmanu, koji ju je pretučenu našao nadomak svoga doma, gdje ju je potom odveo na oporavak. Drugi dio hronološki prikazuje kasnije događaje iz njezina, uglavnom seksom diktiranog života, koji su je, naposljetku, i doveli do Seligmana.

Pored Charlotte Gainsbourg uloge tumače Stellan Skarsgård, Stacey Martin, Shia LaBeouf, Jamie Bell, Willem Dafoe, Uma Thurman... Za Von Triera Nimfomanka je posljednji dio Trilogije depresije koju je započeo filmom Antikrist iz 2009. godine, a nastavio Melankolijom iz 2011. godine.

Lars von Trier, danski reditelj i scenarist, rođen je kao Lars Trier, a njegove kolege na studiju filma su ga zbog distanciranog, arogantnog držanja prozvali “von Trier”. Naime, “von” (“od”) je prefiks za plemiće, a Larsu se njegov aristokratski nadimak svidio pa ga je prihvatio kao pravo ime. Debitirao je kriminalističkom dramom Forbrydelsens Element što je ujedno bio i početak prve u nizu von Trierovih trilogija – nastavak ovoga filma je horor-drama Epidemic, a posljednji dio “europske trilogije” je drama o poslijeratnoj Njemačkoj, Europa.

Godine 1995. von Trier i Thomas Vinterberg pokreću pravu revoluciju u svijetu filma i izdaju manifest Dogma 95 i Zavjet čistoće – u kojima se zalažu za snimanje potpuno realističnih filmova u kojima redatelji ne upotrebljavaju specijalne efekte, filtre, rasvjetu i muziku, već snimaju kamerom iz ruke. Njegov prvi veliki umjetnički hit bio je Lomeći valove koji mu je donio nagradu u Cannesu, a ujedno je i prvi film iz trilogije “zlatno srce” koji se bavi junakinjama koje stradaju zbog svoje dobrote. Neki od njegovih najpopularnijih filmova su Dogville, Antichrist, Dancer in the Dark, Manderlay i dr.

“Nimfomanka 2. dio“ igraće na repertoaru u terminu od 20.15, a svi one koji su propustili prvi dio imaće priliku da ga gledaju u terminu od 18.15.

(DEPO PORTAL/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook