SJEVERNA KOREJA POTVRDILA ONO ŠTO VEĆ SVI ZNAJU

Kim Jong-un izabran u parlament sa 100 posto glasova

Arhiva10.03.14, 10:42h

Parlamentarni izbori se održavaju redovno svakih pet godina, a skupština se sastaje jednom ili dvaput godišnje, često na jednodnevnoj sjednici na izglasavanju budžeta i ratificiranju odluka koje donese Radnička stranka

Kim Jong-un novaSjevernokorejski čelnik je u nedjelju izabran u parlament kojim on upravlja kao i ostali kandidati jedine stranke koja je bez protivnika.

Kao što se očekivalo, svaki birački listić se vratio Kim Jong-Unu, svaki registrirani je glasao.

Vrhovni zapovjednik oružanih snaga Demokratske narodne republike Koreje, predsjednik komisije narodne odbane, treći Kim je odsada zastupnik.

Njegov izbor "je izraz (...) potpune podrške naroda i njegovog dubokog povjerenja vrhovnom vođi Kim Jong-Unu" kojega Sjevernokorejci "visoko poštuju", komentirala je novinska agencija KCNA.

U pitanju su prvi izbori Vrhovne narodne skupštine nakon dolaska na vlast Kim Jong-Una, nakon smrti njegovog oca Kim Jong-Ila u decembru 2011. godine.

Kao i njegov otac prije njega, on je predstavljen u izbornoj jedinici 111 u Mont Paektu. Televizija je tamo prikazala stotine vojnika u redu za glasanje, prije nego što će se pokloniti pred portretima Kim Il-Sunga i Kim Jong-Ila okačenim na zid.

Mont Paektu se nalazi na sjevernoj granici Sjeverne Koreje, u blizini kineske granice. Njega Sjevernokorejci smatraju za svetište jer je osnivač zemlje Kim Il-Sung, otac Kim Jong-Ila, tamo osnovao antijapanski gerilski kamp u vrijeme kolonizacije Koreje od strane Japana.

Zvanična historiografija režima tvrdi da je Kim Jong-Il rođen na ovoj planini 1942. godine.

KCAN je veličao kvalitete Kim Jong-Una, dostojnog nasljednika, prema agencijama Jong-Il i Il-Sung.

Parlamentarni izbori se održavaju redovno svakih pet godina, a skupština se sastaje jednom ili dvaput godišnje, često na jednodnevnoj sjednici na izglasavanju budžeta i ratificiranju odluka koje donese Radnička stranka.

Posljednja sjednica je bila u aprilu 2013. godine, kada je usvojena specijalna uredba kojom se formalizirao status nuklearne moći Sjeverne Koreje.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook