DESET HILJADA PRORUSKIH DEMONSTRANATA OKUPILO SE U DONJECKU

Kličko otkazao skup na istoku Ukrajine, SAD šalje 12 aviona

Arhiva10.03.14, 09:00h

Zbog velikog okupljanja proruskih demonstranata u gradu Donjecku, proevropski vođa Kličko otkazao je skup. U Lugansku su demonstranti zauzeli zgradu lokalne uprave

proruski demonstranti u gradu Donjecku

Oko 10.000 proruskih demonstranata okupilo se u nedjelju u Donjecku čime su natjerali proevropskog čelnika Vitalija Klička da otkaže najavljeni skup u tom gradu na istoku Ukrajine, piše Kiev Post.

Kličko je po dolasku u grad rekao novinarima kako je želio uvjeriti stanovnike Donjecka, uporišta svrgnutog predsjednika Janukoviča, da moraju ostati ''jedinstveni pred provokacijama separatista''. Proruski orijentirani stanovnici Luganska zauzeli su zgradu tamošnje lokalne uprave i zatražili od guvernera da da ostavku.

- Ukrajina neće ustupiti ni pedalj zemlje Rusiji čije su vojne snage krajem februara okupirale ukrajinski poluotok Krim, izjavio je u nedjelju ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

- To je naša zemlja i ne damo ni jednog njenog pedlja. Želim da Rusija i njen predsjednik to znaju - rekao je Jacenjuk tokom okupljanja povodom obilježavanja 200. godišnjice rođenja ukrajinskoga pjesnika Tarasa Ševčenka, simbola ukrajinske neovisnosti.

Poljsko ministarstvo obrane saopćilo je kako će SAD do četvrtka u Poljsku poslati 12 lovaca F-16. Dogovor je to američkog i poljskog ministra obrane koji su u telefonskom razgovoru dogovorili da će se postrojbe američkog zrakoplovstva početi raspoređivati u nedjelju i završiti u četvrtak.

- Postrojba će obuhvatiti dvanaest zrakoplova F-16, transportne zrakoplove i 300 vojnika - rekao je za Washington Post glasnogovornik ministarstva Jacek Sonta. Dodao je kako lovci stižu na zahtjev Poljske, unutar proširene vojne vježbe koju će održati ranije nego što je planirano u napetim okolnostima zbog stanja u Ukrajini.

(24sata.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook