NOVO NASILJE?

'Ukrajina Rusiji neće ustupiti ni pedalj zemlje'

Arhiva09.03.14, 16:21h

Ukrajina je uspjela ustupiti ni pedalj zemlje Rusiji čije su vojne snage krajem veljače okupirale ukrajinski poluotok Krim, rekao je u nedjelju ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk

Krim - ruska vojskaUkrajina je uspjela ustupiti ni pedalj zemlje Rusiji čije su vojne snage krajem veljače okupirale ukrajinski poluotok Krim, rekao je u nedjelju ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

"To je naša zemlja i ne ustupamo ni jednog njezina pedlja. Želim da Rusija i njezin predsjednik to znaju", rekao je Jacenjuk tijekom okupljanja organiziranog u povodu obilježavanja 200. godišnjice rođenja ukrajinskoga pjesnika Tarasa Ševčenka, simbola ukrajinske neovisnosti. 

"Učinit ćemo sve kako bismo riješili krizu na Krimu političkim i diplomatskim putem", rekao je. Jacenjuk smatra da će SAD i Velika Britanija učiniti sve što mogu da bi se neovisnost Ukrajine očuvala. "U ovom smo trenutku pred jednim od najvećih izazova u povijesti neovisne Ukrajine", istaknuo je.

Privremeni predsjednik zemlje Oleksander Turčinov rekao je kako je čuvena rečenica Tarasa Ševčenka "Borite se i pobijedit ćete" postala slogan novih ukrajinskih vlasti. Ispred Ševčenkovljeve statue okupilo se više tisuća Kijevljana. Intonirana je državna himna, a potom je minutom šutnje odana počast desecima prosvjednika ubijenih u središtu Kijeva za vrijeme prosvjeda protiv proruski orijentiranog predsjednika Viktora Janukoviča koji je smijenjen nakon krvoprolića na glavnome kijevskom trgu.

 

Nasilje na proslavi

Na proslavi je došlo do nasilja kada su stotine proruskih aktivista napali čuvare skupa i tukli ih bičevima, javlja BBC. "Spremni smo nastaviti dijalog", kaže ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. "Ovo nismo napravili mi, kriza je umjetno stvorena iz geopolitičkih razloga", rekao je Lavrov komentirajući krizu u Ukrajini.

No, ruske trupe i saveznici pod kontrolom drže Krim uoči referenduma, dok istodobno SAD poručuje Moskvi kako će bilo kakvi pokušaji pripajanja autonomne regije Krim zatvoriti vrata diplomaciji.

Pritisci i nasilje ne prestaju. Proruski aktivisti održali su skup i u istočnom gradu Donjecku, no zasad nije bilo nasilja, dok su proruski separatisti proglasili područje Krima dijelom Rusije.

A nakon što su predstavnici OESS-a otjerani hicima upozorenja s krimske administrativne granice, sinoć oko kilometar od te iste granice napadnut je ukrajinski izviđački zrakoplov. U pucnjavi nije bilo ozlijeđenih, a zrakoplov je prevozio tri osobe koje su bile u promatračkoj misiji.

 

Putin tvrdi da je odluka krimskog parlamenta u skladu s međunarodnim pravom

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u nedjelju u razgovorima s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskim premijerom Davidom Cameronom da su potezi vlasti na Krimu u skladu s međunarodnim pravom.

Proruski parlament na Krimu, ukrajinskom poluotoku u Crnome moru s većinskim ruskim stanovništvom, odlučio je o pripojenju poluotoka Rusiji i najavio za 16. referendum o tome pitanju.

"Vladimir Vladimirovič Putin posebno je naglasio da su potezi što su ih poduzele legitimne krimske vlasti utemeljeni na međunarodnom pravu i usmjereni na jamstvo legitimnih interesa stanovništva poluotoka", priopćio je Kremlj nakon Putinova razgovora s Merkel i Cameronom.

"Ruski je predsjednik također svojim sugovornicima skrenuo pozornost na to da aktualne vlasti u Kijevu ne poduzimaju ništa kako bi ograničile nekontrolirano ponašanje ultranacionalista i radikalnih snaga u glavnom gradu i u pojedinim regijama", navodi se u priopćenju ureda ruskog predsjednika.

 

(index.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook