VIDEO/ OD NESTANKA AVIONA PROŠLA VIŠE OD 42 SATA

Malezijsko aviona još uvijek nema, ne isključuje se teroristički napad

Arhiva09.03.14, 15:25h

Boeing 777 malezijske aviokompanije koji je s 239 putnika i članova posade nestao na letu iz Kuala Lumpura za Peking još nije pronađen, a vlasti prate više tragova. Od nestanka aviona prošla su više od 42 sata. Svakom minutom nada za pronalaskom preživjelih se smanjuje

malezijski avionBoeing 777  malezijske aviokompanije koji je s 239 putnika i članova posade nestao na letu iz Kuala Lumpura za Peking još nije pronađen, a vlasti prate više tragova. Od nestanka aviona prošla su više od 42 sata. Svakom minutom nada za pronalaskom preživjelih se smanjuje.

Danas je i Interpol potvrdio da je najmanje dvoje putnika koristilo ukradene putovnice. U tijeku su pregledi putovnica ostalih putnika.

Plutajući predmeti za koje se sumnjalo da bi mogli biti ostaci aviona oko 100 kilometara od vijetnamskog otoka Tho Chu nemaju veze s nestalim avionom, objavio je CNN.

Ministar obrane Hishamuddin Hussein rekao je da Malezija surađuje s FBI-jem i drugim stranim agencijama nakon što se pojavila informacija o još dva putnika koji su možda putovali s ukradenim putovnicama. Provjeravaju se identiteti ukupno četiri sumnjiva putnika, od kojih se jedan ukrcao s austrijskom, a drugi s talijanskom putovnicom. Dvojka za koju je potvrđeno da su putovali ukradenim putovnicama zajedno je kupila karte.

U međuvremenu je pronađen i radarski signal aviona koji je nestao prije više od 24 sata. Zapovjednik avijacija Rodzali Daud rekao je kako se istraga sada usmjerava na radarske signale koji su pokazali da je avion napravio zaokret i počeo se vraćati putem kojim je dotad letio.

Spasilačke ekipe proširile su područje pretrage pa se pretražuje i predio zapadne Malezije. Za avionom sada tragaju 22 letjelice i 40 brodova.

 

"Pilot je bio zaljubljenik u avione i vrlo iskusan, nemoguće je da bi on na bilo koji način bio kriv za nestanak aviona"

U međuvremenu su se mediji raspisali o pilotu nestalog aviona. 53-godišnji Zaharie Ahmad Shah toliko je uživao u letenju Boeingom 777 da je slobodne dane provodio na simulatoru leta u svom domu, rekli su njegovi sadašnji i bivši kolege. Oduvijek je želio postati pilot i to mu je i uspjelo 1981.

Kolege koji su radili s njim kažu da jako dobro poznaje Boeing 777. "On je zaljubljenik u avionsku tehniku. Mogli ste ga bilo što pitati i on bi vam pomogao. Takav je on", rekao je kopilot Malysia Airlinesa koji je ranije letio s njim. Zaharie je postavio simulator u svom domu u predgrađu Kuala Lumpura. "Znali smo ga zadirkivati. Pitali bismo ga zašto nosi posao kući", rekao je pilot koji poznaje Zahariea 20 godina. Zaharie ima više od 18.000 sati letačkog iskustva i dužnosnici Malaysia Airlinesa kažu da je nemoguće da bi on na bilo koji način bio kriv za nestanak aviona.

 

Ne isključuje se mogućnost terorizma

Iz kompanije su priopćili da zrakoplov nije poslao nikakav znak upozorenja ili bilo kakav poziv koji bi upućivao na probleme na letu. Malezijski ministar prometa Seri Hishammuddin potvrdio je kako se "ne isključuje mogućnost terorističkog napada". Na tu ga je sumnju naveo trag prema kojem su se u avionu nalazili putnici s ukradenim putovnicama. 

Malaysia Airlines u međuvremenu je u nedjelju priopćila da se boji najgoreg. "Strahujemo od najgoreg" stoji u propćenju Malaysia Airlinesa. Dodaju da će im u istrazi vezanoj uz pad zrakoplova pomoći i stručnjaci iz američkog Nacionalnog odbora za sigurnost prijevoza koji su upućeni u Aziju u pratnji stručnjaka Boeinga, čija tvrtka i izradila zrakoplov.

Obitelji su očajne te se žale na premalo informacija, dok vlasti tvrde da ih ne žele zaspati neprovjerenim informacijama.

 

(index.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook