FOTO&VIDEO/ EKOLOŠKO NASELJE U ŠVICARSKOJ

Kao iz bajke: Moderne solarne zemunice za potpuni ugođaj

Arhiva09.03.14, 13:55h

Površina parcele na kojoj se nalaze ove prelijepe kuće je 4.000m2. Kuće su površine od 60m2 do 200m2. Tri kuće su trosobne, jedna je četvorosobna, tri su šestosobne i jedna ima sedam soba

solarne zemunice u švicarskoj

Izgleda da su kuće u kojima žive Hobiti iz knjiga i filmova "Gospodar prstenova" veoma dopadljive ljudima koji žele da grade i žive u kućama koje ne remete životnu sredinu. Tako su i stanovnici naselja Dietikon iz Švajcarske sagradili svoju verziju ovakvih kuća.

Ove solarne zemunice su djelimično ukopane u zemlju, što doprinosi boljoj izolaciji i energetskoj efikasnosti. Projektovane su tako da ne remete svoje okruženje, uklapajući se u prirodne konture zemljišta umjesto da samo stoje na njemu.

solarne zemunice u švicarskoj

Površina parcele na kojoj se nalaze ove prelijepe kuće je 4.000m2. Kuće su površine od 60m2 do 200m2. Tri kuće su trosobne, jedna je četvorosobna, tri su šestosobne i jedna ima sedam soba.

Sve kuće zaokružuju brdo u obliku slova “U” sa vještačkim jezerom koje se nalaze u dvorištu. Spavaće sobe su smještene na sjevernim dijelovima objekata, dok se dnevne sobe nalaze na jugu. Kupatila se nalaze u podrumima, a svjetlarnici omogućavaju prodor prirodnog osvjetljenja do najnižih nivoa kuća.

solarne zemunice u švicarskoj

Prizemlje je izgrađeno od torkret betona (mlaznog betona). Izolacija je obezbjeđena slojem reciklirane staklene vune, dok polimer bitumen, otporan na prodor korenja i nanesen na torkret beton, čini kuće vodootpornim. Takođe, svi prozori su izrađeni od recikliranog stakla. Zeleni krov, na kome raste trava i druge biljke, dodatno izoluje kuće.

Specifična arhitektura ovih solarnih zemunica rezultuje u uštedi energije i do 50 odsto u odnosu na konvencionalne kuće. Iako spoljašnji izgled ovih kuća odaje utisak prirodne, organske arhitekture, one su unutra veoma prostrane i moderno uređene.

(Kurir-info.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook