U ISTRAGU SE UKLJUČIO I FBI

Nestali avion možda se okrenuo i pokušao vratiti? Sve brojnije sumnje da je zrakoplov otet...

Arhiva09.03.14, 10:00h

U trenutku nestanka zrakoplova piloti nisu poslali nikakvu poruku ili signal za opasnost, a postoje indicije da je avion u jednom trenutku naglo izgubio na visini. Sumnja se i na teroristički čin, dvoje putnika je pod istragom

Malaysia Airlines - nestao avion

Avion Boeing B777-200 kompanije Malaysia Airlinesa koji je jučer nestao dok je prevozio 227 putnika i 12 članova na putu iz Kuala Lumpura prema Pekingu, možda se pokušao vratiti na odredište. Sugeriraju to malezijski vojni radari, ali i sve brojnije sumnje prema kojima je avion možda bio otet, javlja AFP.

U trenutku nestanka zrakoplova piloti nisu poslali nikakvu poruku ili signal za opasnost što je neobičan detalj. Čini se da je u jednom trenutku avion naglo počeo gubiti na visini, no to još nije službeno potvrđeno. Vremenske prilike bile su povoljne, a u području u kojem predviđaju da se zrakoplov mogao srušiti, obzirom na njegov zadnji poznati smjer i brzinu, nisu pronađeni nikakvi tragovi ili ostaci.

- Pokušavamo pronaći smisao u svim tim informacijama. Vojni radar pokazuje da je avion mogao napraviti zaokret u pokušaju povratka - kazao je šef malezijskog vojnog zrakoplovstva Rodzali Daud. Vlasti sada provjeravaju svaki detalj. Sumnja se i na to da je avion možda bio meta terorističkog napada, najvjerovatnije pripadnika al-Qa'ide.

U istragu se uključio i FBI koji je provjeravao identitete četvorice putnika. Otkriveno je da su dvojica putovali s ukradenim pasošima. Jedan je talijanski, a drugi austrijski. Trenutno se pokušavaju otkriti njihovi pravi identiteti jer postoji vjerovatnoća da su mogli oteti zrakoplov i u njemu aktivirati eksploziju.

Podsjetimo, u avionu su još putovala 152 Kineza, 38 Malezijaca, 12 Indonežana, šest Australaca po tri Amerikanca i Francuza, po dvoje Novozelanđana, Kanađana te po jedan državljanin Tajvana i Holandije.

Intenzivna potraga za ostatcima zrakoplova na terenu nastavlja se i danas. Jučer je more pretraživalo 40 brodova te 22 zrakoplova. Uočene su dvije velike naftne mrlje koje bi mogle potjecati od nestalog zrakoplova. Ako je avion pao u more, potraga za olupinama može potrajati sedmicama.

(Vecernji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook