UGLEDNI TUZLACI OSNOVALI UDRUŽENJE 'TUZLANSKI POKRET'

EU i SAD nužno trebaju razmotriti Dayton i poduzeti konkretne mjere ka njegovoj korekciji ili izradi novog sporazuma

Arhiva08.03.14, 20:49h

Osnivači pokreta imaju svoj moralni i politički kredibilitet, želimo dokazati i pokazati javnosti dokle možemo doprijeti, izjavio je član Udruženja Sead Avdić

selim bešlagić Ugledni Tuzlaci osnovali su danas Udruženje građana "Tuzlanski pokret“.

Osnivači pokreta čine ugledni ljudi koji su birani nakon prvih višestranačkih demokratskih izbora u BiH, ali i koji su participirali dijelom tuzlanske vlasti tokom rata koja je, kako su rekli, pokazala kako se može imati odgovornost u najkritičnijim vremenima.

- Mi smo se odlučili na formiranje Tuzlanskog pokreta na osnovu znanja koja smo stekli u jedno teško vrijeme, odnosno tokom rata u BiH. Jednostavno želimo da onima koji su na vlasti i mladim snagama ponudimo svoja rješenja iz prakse za probleme u našoj zemlji - izjavio je bivši načelnik Tuzle i član novoosnovanog Udruženja "Tuzlanski pokret“ Selim Bešlagić.

Dodao je da je ideja o osnivanju Udruženja došla spontano od više uglednih ljudi, kako bi pokušali na osnovu svog znanja i životnog iskustva naći rješenje za problematičnu situaciju u Tuzlanskom kantonu, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

-  Osnivači pokreta imaju svoj moralni i politički kredibilitet, želimo dokazati i pokazati javnosti dokle možemo doprijeti - izjavio je član Udruženja Sead Avdić.

Istaknuo je da je cilj osnivanja ovog udruženja bavljenje socijalno-ekonomskim i ostalim pitanjima u BiH, odnosno političkim pitanja od kojih ne žele i ne mogu pobjeći.

Na drugoj sesiji Tuzlanskog pokreta bit će riječi o ekonomsko-socijalnom razvoju Tuzlanskog kantona i FBiH u cjelini.

- Ta svijest o potrebi promjene Dejtona u jednoj normalnoj, funkcionalnoj i održivoj zemlji je neophodno potrebno. Potpisnici Dejtonskog sporazuma, ne oni koji sebe nazivaju njegovim garantom, nego međunarodne zajednice, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države nužno trebaju da ponovo razmotre Dejton i da poduzmu konkretne mjere ka korekciji Dejtonskog sporazuma ili izradi novog - naglasio je Avdić.

Dodao je da je ovo prvi put da postoji jedno udruženje kao što je novoosnovani „Tuzlanski pokret“ koje ima predsjedništvo, ali nema predsjednika.

- Prvi naš korak će biti analiza stanja na području Tuzlanskog kantona. Također, poduzeli smo mjere da održimo sastanak s Kolegijem Supštine Tuzlanskog kantona, a nakon toga ćemo tražiti i tematsku sjednicu skupštine, kako bi ozbiljno razmotrili naš socijalno-ekonomski program - zaključio je Avdić.

(Fena/md)

VEZANI TEKST: VIDEO/SELIM BEŠLAGIĆ, ČLAN GLAVNOG ODBORA SDP ZA FACE TV: Lagumžija je kriv za trenutnu lošu politiku SDP-a


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook