MLADA BH. SNAGA

Nadina Buturović (22) iz Sarajeva najbolja studentica Griffith Collega u Dublinu

Arhiva08.03.14, 21:31h

Nadina Buturović je nakon uspjeha tokom studiranja u Dublinu nastavila s obrazovanjem na jednom od najprestižnijih studija na svijetu, na fakultetu u Grenobleu

Nadina ButurovićDvadesetdvogodišnja Sarajka Nadina Buturović je prije nekoliko dana proglašena najboljom studenticom na studiju Bachelor of Arts (Hons) in Business Studies na Griffith College u Dublinu. Buturović za Anadolu Agency (AA) je rekla da joj ova nagrada mnogo znači i da predstavlja dokaz da se dobrim i samostalnim radom i zalaganjem može mnogo postići.

Buturović je svoje obrazovanje počela u Međunarodnoj osnovnoj školi u Sarajevu, gdje je bila proglašena za učenicu generacije, a potom je upisala Međunarodnu srednju školu. Poslije drugog razreda upisuje "International Baccalaureate (IB) Diploma Program" u Drugoj gimnaziji Sarajevo, gdje je također nagrađena kao najbolja učenica u generaciji IB programa 2010. godine.

Studij u Dublinu i dvije diplome


Ona je za AA kazala da su rezultati na IB programu otvorili priliku da upiše neke od najboljih fakulteta u Evropi.

"Dobila sam ponude iz Londona, međutim, smatrala sam da sam tada (s nepunih 18 godina) još uvijek bila mlada da bih sama otišla u stranu državu na studij. Željela sam nastaviti obrazovanje na engleskom jeziku, a na IB-u sam imala priliku učiti predmet 'Business and Management' koji mi se veoma svidio. Dodiplomski program Sarajevo Business School, koji Ekonomski fakultet u Sarajevu realizira s Griffith Collegeom iz Dublina, je bio najbolja mogućnost, jer je pored navedenog omogućavao godinu dana studija u Dublinu i dvije diplome. To mi je omogućilo mnogo širi izbor fakulteta za postdiplomski studij a nadam se kasnije i za zaposlenje", rekla je Buturović i dodala da se rado sjeća studija i godine koja je prošla nevjerovatno brzo.

Studiranje je sa sobom nosilo mnogo obaveza, lijepih, ali i teških trenutaka. Ponosna vlasnica titule najbolje studentice kaže da je tu godinu obilježilo mnogo izazova, učenja i rada, ali i stjecanja novih prijateljstava.

Razlika u okruženju

Buturović je rekla kako studenti u Sarajevu i Dublinu prate isti program tokom cijelog studija i da razlika u studiranju u ova dva grada u tom smislu i nema. Istakla je kako su profesori jednako dobri i imaju sličan pristup radu sa studentima. Razlika je u tome što u Dublinu rade samo profesori, bez asistenata, ali da nije sigurna da je to bolje.

"Ono što bih izdvojila kao osnovnu razliku je okruženje u kojem radite. U Sarajevu su studenti većinom iz Bosne i Hercegovine ili susjednih država, dok u Dublinu imate priliku da studirate sa ljudima iz raznih krajeva svijeta, što je veoma interesantno, ali i zahtjevno s obzirom na kulturološke razlike. Ali upravo je to ono što doprinosi ličnom, akademskom i profesionalnom razvoju mlade osobe. Različiti pristupi radu, načini razmišljanja i komuniciranja šire vaše poglede, a ujedno vas uče kako efektivno i efikasno raditi u međunarodnom okruženju, što je danas od velikog značaja", rekla je Buturović.

Ona je kazala kako nema ni pretjerane razlika u pristupu studenata procesu studiranja.

"I kod nas i u Dublinu je bilo onih koji su više ili manje zainteresovani za uspjeh na studiju. Taj pristup je individualan i odražava želju pojedinca da nauči ili napravi nesto više, ili ako ne želi da ulaže puno truda da bude zadovoljan prolaznom ocjenom", prisjeća se Buturović dana provedenih u Dublinu.

Na kraju godine provedene u Dublinu, stigla je kruna studiranja. Proglašena je najboljom studenticom, a vijest u BiH su objavili mnogi mediji. Nadina je rekla kako joj ova nagrada znači mnogo.

"Meni je ona dokaz da se dobrim i samostalnim radom i zalaganjem može mnogo postići, a ujedno me motivira da se u budućnosti jos više trudim na svim poljima i doprinosi mom samopuzdanju", rekla je Buturović.

Izlasci, studiranje i uspjeh

Ona smatra kako mišljenje da su studenti u BiH pasivni i da vrijeme, uglavnom, provode u kafićima, nije u potpunosti tačno.

"Mladi ljudi vole da izlaze i da se druže i studij to ne isključuje. Međutim, ima mnogo studenata koji izlaze, učestvuju u sportskim i društvenim aktivnostima, ali i veoma vrijedno rade i imaju odlične rezultate. Na kraju ponovo sve zavisi od pojedinca kako organizuje svoj dan, kako poreda prioritete i šta želi da postigne u životu", rekla je Buturović.

Mlada Sarajka je svoje obrazovanje nastavila na magisteriju iz finansija na "Grenoble Graduate School of Business", koji je ugledni "Financial Times"rangirao kao sedmi najbolji "pre-experience" master studij iz finansija u svijetu.

"Temu magistarskog rada određujemo tek na kraju ovog semestra, jer su prva dva semestra namijenjena redovnoj nastavi, a druga dva pisanju rada i stažiranju tj. praktičnom radu u nekoj kompaniji", rekla je Buturović.

(AA/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook