BRANISLAV BORENOVIĆ, POTPREDSJENDIK PDP-A

SNSD neće pristati da se izmijeni Izborni zakon BiH i održe prijevremeni izbori

Arhiva09.03.14, 11:59h

Borenović ističe da bi bio cirkus i glupost imati dva puta izbore, kao što to navode iz SNSD-a, da su spremni da se održe prijevremeni izbori sada, pa ponovo redovni u oktobru

branislav borenović novaPotpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je danas u Banjoj Luci da ne vjeruje da će Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pristati da se izmijeni Izborni zakon BiH da bi se omogućilo da se održe prijevremeni izbori na način da izabrani predstavnici imaju puni mandat od četiri godine.

Borenović ističe da bi bio cirkus i glupost imati dva puta izbore, kao što to navode iz SNSD-a, da su spremni da se održe prijevremeni izbori sada, pa ponovo redovni u oktobru.

Vlast u RS-u je optužio da skreće pažnju s tog pitanja, jer oni sa svojim koalicionim partnerima i na nivou BiH odlučuju o izmjeni Izbornog zakona da bi izabrani predstavnici imali mandat od četiri godine.

- SNSD može sam odlučivati kada treba trošiti budžetska sredstva i dizati kredite, a kada treba donijeti odluku o prijevremenim izborima onda traži podršku od opozicije koja nema skupštinsku većinu da se to izglasa - rekao je potpredsjednik PDP-a u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Borenović je naveo da podržava da se utvrdi ratni staž svih funkcionera u RS-u, pa i predsjednika RS-a Milorada Dodika i svih drugih, kako se to pitanje ne bi koristilo za politički marketing od SNSD-a.

- Priču o podjeli na izdajnike i patriote plasirao je SNSD - naveo je Borenović.

Osvrćući se na "aferu Novaković“, koja je posljednjih dana izazvala buru reagiranja u RS-u, Borenović je rekao da smiješno zvuči Dodikova izjava da je Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske stavilo na svoj spisak branitelja SNSD-ovog funkcionera u banjalučkoj vlasti Zorana Novakovića iako nije bio u Zboru narodne garde Hrvatske.

- Da li to znači da je Hrvatska svim tzv.dezerterima i onima koji se nisu odazvali na mobilazaciju dala status i prava branitelja - upitao je potpredsjednik PDP-a.

(Fena/md)

VEZANI TEKSTOVI: PREDSJEDNIK RS-A I SNSD-A SIGURAN U POBJEDU: Dodik pozvao SDS da podnese zahtjev za prijevremene izbore: 'Imate deset dana! Birajte vrijeme i mjesto...'

MLADEN BOSIĆ ODGOVARA MILORADU DODIKU: Nije ovo obračun kod O.K. Korala... Vrijeme je da prestanete s dječjim igrama!

TEŠKE OPTUŽBE DRAGANA ČAVIĆA NA RAČUN PREDSJEDNIKA RS I SNSD-A: 'Dodik je pokrovitelj mafije, a bavi se šator patriotizmom. Tražimo da se utvrdi njegov ratni staž, kao i Radmanovićev i Špirićev!'


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook