FOTO/ ŽENE - RAD - GLAD

Beograđanke osmomartovskim maršom podržale demonstracije u BiH: 'Hodamo i za one kojima je to zabranjeno, za žene Banjaluke'

Arhiva08.03.14, 17:39h

Obilježavajući 8. mart, Međunarodni dan žena, mreža Žena u crnom i Rekonstrukcija ženski fond organizovali su ulični marš ulicama Beograda od Trga Republike do Slavije

Beograđanke osmomartovskim maršom podržale demonstracije u BiH/ Foto: AAFoto: AA

Maršom ulicama prijestonice Srbije, Beograda, mreža Žena u crnom i Rekonstrukcija ženski fond obilježili su Međunarodni dan žena, 8. mart. Ulični marš je nazvan  „Žene - rad - glad!“, a parola koju su najčeššće uzvikivale aktivistkinje udruženja bila je: „Manite se poklanjanja cveća vratite nam naša preduzeća", javlja dopisnik Anadolu Agency (AA).

Ovom uličnom maršu priključile su se i aktivistkinje Romske ženske mreže, koju čini 25 organizacija, a koje su ovom prilikom započele i svoju kampanju ''MJesec romskog ženskog aktivizma'.

Šetajući od Trga Republike prema Slaviji, aktivistkinje su nosile transparent na kojem je pisalo „8. mart – Međunarodni dan žena, za radna prava žena, za ljudska ženska prava i za žensku solidarnost“.

Ukazujući na položaj žena i probleme sa kojima se susreću u srpskom društvu, aktivistkinje su uzvikivale parole poput: „Tražimo rad, a ne bedu i glad“, „Žene, majke, radnice, nemamo ni nadnice“, „Najmanje zapošljavane, nevidljive radnice, Romkinje“, „Protiv patrijarhata i kapitalizma“, „Siromaštvo ubija“ i slično.

U toku današnjeg marša, aktivistkinje su pružile i podršku radnicima u Bosni i Hercegovini, kao i ženama Banja Luke transparentom: „Hodamo i za one kojima je to zabranjeno, za žene Banja Luke“.

Dan žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferencija žena socijalista 8. marta 1910. godine u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Cetkin, vođe njemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta.

Taj dan se obilježava u znak sjećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena, koje su tražile kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa.

U Srbiji su ga obilježile socijaldemokratkinje u organu Jednakost, a prva proslava održana je u Beogradu, u tadašnjem Narodnom domu, 1914. godine.

(AA/md)

VEZANI TEKST: FOTO/ POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ŽENA: Osmomartovska šetnja u Sarajevu: Neću karanfil, hoću posao!

REVOLUCIJA KOJA TRAJE I DANAS: Zašto žene trebaju slaviti 8. mart?


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook