BRITANSKE BANKE NA UDARU OPTUŽBI

Julija Timošenko u 278 banaka sakrila 200 miliona dolara?

Arhiva08.03.14, 18:49h

Samo britanske banke su za nju otvorile 85 bankovnih računa, a istraga koju je proveo londonski istražitelj Lawrence Graham pokazala je da u 26 zemalja postoji 278 računa u raznim bankama čiji su korisnici Julija Timošenko i njena porodica

Julija Timošenko nakon zatvora/Foto: AA Neke od najvećih britanskih banaka našle su se na udaru optužbi da su otvorile više desetina računa u bankama u inozemstvu, ali da je prava vlasnica računa bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko ili neko od članova njene porodice.

Samo britanske banke su za nju otvorile 85 bankovnih računa, a istraga koju je proveo londonski istražitelj Lawrence Graham pokazala je da u 26 zemalja postoji 278 računa u raznim bankama čiji su korisnici Julija Timošenko i njena porodica.

Ova je istraga započela u martu prošle godine, a naredio ju je ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, koji je na taj način želio dokazati da je Timošenko pronevjerila gomilu novca. Prema izvještajima, na računima se nalazi oko 200 miliona dolara.

Njeni advokati su rekli za britanske medije da Timošenko nema nikakvu imovinu u Americi, Švicarskoj ili Velikoj Britaniji, te da ne postoje nikakvi njeni tajni računi, objavio je Independent, koji je dobio uvid u rezultate istrage.

Advokati Julije Timošenko također ističu da je istraga pokrenuta samo zato da bi se Janukovič osvetio Timošenko, te istaknuli kako su navodi neistiniti i podmeću se kako bi se diskreditiralo Timošenko, prenosi Dnevnik.hr.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook