DUMA PODRŽAVA 'SLOBODNI I DEMOKRATSKI IZBOR' STANOVNIKA

Čelnici ruskog parlamenta pozdravili odluku Krima o referendumu o otcjepljenju od Ukrajine

Arhiva08.03.14, 16:18h

U međuvremenu je ruska državna energetska kompanija Gazprom upozorila Ukrajinu da bi joj snabdijevanje gasom moglo biti prekinuto

Zasjedanje ruska DumaČelnici oba doma ruskog parlamenta izjavili su u petak da će podržati Krim ukoliko ta regija glasa da napusti Ukrajinu na referendumu zakazanom za 16. mart.

Nakon susreta s krimskim poslanicima, predsjedavajuća Vijeća Federacije (gornjeg doma parlamenta) Valentina Matvijenko, izjavila je da je da će taj poluotok biti ravnopravan dio Rusije, prenosi BBC.

Prelazna vlada u Kijevu osudila je reeferendum kao "nelegitiman".

U međuvremenu je ruska državna energetska kompanija Gazprom upozorila Ukrajinu da bi joj snabdijevanje gasom moglo biti prekinuto.

Čelnik Gazproma Aleksej Miler izjavio je da Ukrajina duguje 1,89 milijardi dolara i upozorio je: "Ili će Ukrajina otplatiti svoj dug ili postoji rizik da se vratimo u situaciju iz početka 2009. godine".

Gaprom je prekinuo snabdijevanje Ukrajine gasom na skoro dvije sedmice u 2009. godini, što je izazvalo nestašice gasa u Evropi.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da je zemlja blizu bankrota otkako su demonstranti svrgnuli predsjednika Viktora Janukoviča krajem februara a proruske snage su zauzele Krim u prošloj sedmici.

Zvaničnici tvrde da je Ukrajini potrebno 35 milijardi dolara da preživi ovu i 2015. godinu.

U Moskvi su ruski poslanici gromoglasnim ovacijama pozdravili delegaciju političara s Krima, među kojima i predsjednika parlamenta Vladimira Konstantinova, i obećali su podržati njihova nastojanja da budu dio Rusije.

- Jučer smo saznali o istorijskoj odluci koju je donio parlament Krima da održi referendum o pristupu, ulasku u Rusku Federaciju - izjavila je Matvijenko.

- Ako narod Krima donese odluku na referendumu da se pridruži Rusiji, mi, gornji dom, naravno ćemo podržati takvu odluku - kazala je.

Predsjedajući donjeg doma, Državne Dume, Sergej Nariškin, ponovio je isti stav.

- Mi podržavamo slobodni i demokratski izbor stanovnika Krima - kazao je.

Više od 65.000 ljudi prisustvovalo je mitingu ispred Kremlja na kojem su izrazili solidarnost s proruskim vlastima na Krimu, saopćila je moskovska policija.

(Fena/md)

VEZANI TEKSTOVI: ZAKAZAN ZA 16. MART: Vlada Ukrajine ukinula odluku o referendumu na Krimu

ULAZAK U RUSKU FEDERACIJU ILI POJAČANA AUTONOMIJA: Krim traži pripajanje Moskvi, referendum 16. marta


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook