VIDEO/ ODRŽANA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA SDA

Džaferović: Građani, prestanite protestvovati blokadom saobraćajnica, to nam pravi evidentne štete!

Arhiva07.03.14, 21:32h

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) razmatralo je danas na sjednici u Sarajevu aktuelnu političku situaciju u BiH, te utvrdilo Prijedlog mjera za pomoć privredi, podsticaj zapošljavanju, smanjenje javne potrošnje i unapređenje socijalne i zdravstvene zaštite
Šefik Džaferović

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) razmatralo je danas na sjednici u Sarajevu aktuelnu političku situaciju u BiH, te utvrdilo Prijedlog mjera za pomoć privredi, podsticaj zapošljavanju, smanjenje javne potrošnje i unapređenje socijalne i zdravstvene zaštite.

Ovaj će dokument, kako je u petak na pres-konferenciji istaknuo potpredsjednik SDA Šefik Džaferović, nakon dorade u skladu s iznesenim primjedbama, biti predstavljen najširoj javnosti.

Kazao je da okvirno utvrđeni set mjera, među ostalim, sadrži poziv nadležnim tužiteljstvima i sudovima da ubrzaju procesuiranje slučajeva korupcije, organiziranog kriminala i sumnjive privatizacije u BiH.

SDA, nadalje, traži reviziju procesa privatizacije i insistira da se u set antikorupcijskih zakona ugrade mehanizmi ispitivanja porijekla imovine za sve, a prioritetno za imenovane i izabrane zvaničnike na svim nivoima te predsjednike političkih stranaka.

Spomenutim dokumentom predviđeno je i smanjenje javne potrošnje i uspostava kriterija za određivanje nivoa plaća, drugih primanja i troškova u javnom sektoru, pri čemu bi uštede, dio dobiti javnih preduzeća, te akumulirani višak prihoda bili usmjereni u fond za zapošljavanje i socijalnu zaštitu.

Među ostalim, Predsjedništvo SDA je stava da treba ukinuti tzv. "bijeli hljeb" na svim nivoima zakonodavne i izvršne vlasti, kao i naknade za rad u komisijama izabranim i imenovanim zvaničnicima i državnim službenicima na svim nivoima vlasti, te da za najmanje 30 posto treba smanjiti javnu potrošnju u obliku troškova reprezentacije, službenih putovanja, upotrebe službenih telefona i sl., odnosno da je neophodno reducirati broj savjetnika za najmanje 50 posto.

Usto, definirane su mjere u korist jačanja privrede, te realizacije preporuka iz "Bijele knjige stranih investitora", kao i podizanja nivoa zdravstvene zaštite, putem konkretnih mjera kojima bi svim građanima bilo osigurano pravo na zdravstvenu zaštitu.

Džaferović je naglasio da će SDA za realizaciju spomenutih mjera tražiti partnere u institucijama na svim nivoima vlasti, te da će, ukoliko ne budu imali potporu, sami pribjeći njihovoj realizaciji u obimu i u skladu s vlastitim mogućnostima.

U osvrtu na proteste, aktuelne u posljednji mjesec dana, on je uime Predsjedništva SDA pozvao građane da to prestanu činiti blokadom saobraćajnica, uz napomenu da su štete koje se na taj način čine evidentne, naročito one koje se odnose na privredne aktivnosti.

- Analizirajući sigurnosni aspekt protesta, Predsjedništvo SDA je ponovno osudilo ispoljeno nasilje u kojem je ugrožena lična i imovinska sigurnost građana, zapaljene i oštećene - zgrada Predsjedništva BiH, Arhiv BiH, zgrade kantonalnih vlada i općina i povrijeđeni simboli BiH - kazao je Džaferović, akcenirajući odgovornost onih koji su to činili, ali i onih koji su bili dužni da to spriječe, a to nisu učinili.

U vezi s tim, Predsjedništvo SDA je podržalo inicijativu Kluba poslanika ove stranke u državnom parlamentu za smjenu ministra sigurnosti, te zatražilo utvrđivanje odgovornosti čelnih ljudi agencija za provedbu zakona.

Istovremeno, zaključeno je da treba osigurati kontinuitet u radu i funkcioniranju Vlade Federacije BiH, kao i kantonalnih vlada u tehničkom mandatu.

Predsjedništvo SDA je pozdravilo inicijative kojima se promovira novi pristup Evropske unije prema Bosni i Hercegovini, te smatra da je neophodno usvojiti i novi pristup kako bi BiH u što skorije vrijeme postala članicom NATO-saveza.

SDA je, istovremeno, osudila pokušaj vlasti RS-a da se na entitetskom nivou usvoje izmjene Zakona o prebivalištu i boravištu, ocjenivši da se radi o državnom pitanju, te da je svaki pokušaj djelovanja entiteta u tom pravcu antidejtonski čin i udar na dejtonski princip o slobodi kretanja.



(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook