OPTUŽENI DA SU OŠTETILI DRŽAVU ZA 32 MILIONA KM

Podignuta optužnica protiv Nedžada Brankovića i još osam osoba

Arhiva07.03.14, 13:02h

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv devet osoba za krivična djela sklapanje štetnog ugovora, pomaganje pri sklapanju štetnog ugovara i nesavjestan rad u službi, a u vezi dokapitalizacije 'Energopetrola', potvrdio je za 'Avaz' portparol Tužilaštva Alem Hamzić

nedžad brankovićTužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv devet osoba za krivična djela sklapanje štetnog ugovora, pomaganje pri sklapanju štetnog ugovara i nesavjestan rad u službi, a u vezi dokapitalizacije “Energopetrola”, potvrdio je za “Avaz” portparol Tužilaštva Alem Hamzić.

On je kazao da su optuženi činjenjem ovih krivičnih djela načinili štetu za državu u iznosu od 32 miliona KM.

Prema nezvaničnim saznanjima Dnevnog avaza prvooptuženi u ovom predmetu je bivši premijer FBiH Nedžad Branković (SDA).

Također, među optuženim se nalaze i članovi Komisije za provođenje tendera za dokapitalizaciju "Energopetrola", koju je 2006. formirala Vlada FBiH, a među njima su Kasema Ćatović, te advokat Ahmed Žilić, tadašnji pravni konsultant Agencije za privatizaciju FBiH.Iako su istragom bili obuhvaćeni, među optuženima se nalaze bivši ministar energije, rudarstva i industrije  Vahid Hećo (SBiH), te bivši direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Rešad Žutić.

 Također, među optuženim se nalaze i članovi Komisije za provođenje tendera za dokapitalizaciju "Energopetrola", koju je 2006. formirala Vlada FBiH, a među njima su Kasema Ćatović, te advokat Ahmed Žilić, tadašnji pravni konsultant Agencije za privatizaciju FBiH, zatim Mirko Puljić, Sead Kreso, Anka Šešlija i Alma Haseta.

 Iako su istragom bili obuhvaćeni, među optuženima se ne nalaze bivši ministar energije, rudarstva i industrije  Vahid Hećo (SBiH), te bivši direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Rešad Žutić.

 

(avaz.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook