PODSJEĆAT ĆE NA IZNENADNI I TRAJNI GUBITAK

Memorijal Breivikovim žrtvama kao 'rana' na ostrvu Utoja

Arhiva07.03.14, 09:28h

Norveška je otkrila kako će izgledati memorial posvećen žrtvama masakra koji je Anders Breivik počinio 22. jula 2011. na ostrvu Utoja

memorijal Norveška je otkrila kako će izgledati memorial posvećen žrtvama masakra koji je Anders Breivik počinio 22. jula 2011. na ostrvu Utoja.

Prema planovima koji su predstavljeni u Oslu, ostvro će biti presječeno kanalom, poput "rane" ili "posjekotine" na licu same prirode.

-Ona će nas podsjećati na iznenadni i trajni gubitak nestalih - objasnio je arhitekta Jonas Dalberg, čiji je projekt dobio jednoglasnu podršku umjetničkog komiteta.

Imena žrtava bit će upisana na vertikalnoj kamenoj ploči, dok će kanal biti širok tri i po metra.

Prema pisanju lokalne štampe, još jedan memorijal bit će podignut u norveškoj prijestonici od materijala s ostrva Utoja.

Radovi na izgradnji memorijala bit će završeni za četvrtu godišnjicu masakra, 22. jula 2015.

Norveški nacionalista Anders Breivik je 22. jula 2011. počinio dvostruki teroristički akt. Najprije je u centru Osla aktivirao automobil-bombu i usmrtio osam osoba, a zatim je u omladinskom ljetnjem kampu na ostrvu Utoja nasumice pucao i usmrtio 69 mladih ljudi, prenosi Tanjug.

Za ubistvo 77 osoba i ranjavanje 300 drugih, Breiviku je izrečena najstrožija kazna po norveškom zakonu u trajanju od 21 godinu.

 

(fena/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook