PREMIJEROVO PISMO RADNICIMA ALUMINIJA

Nikšić: Vlada pet godina nema utjecaja na poslovanje Aluminija, a vi ste napravili gubitak od 221 milion KM!

Arhiva06.03.14, 14:09h

Drago mi je da ste se baš u ovom trenutku sjetili da postoji Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i druge institucije Federacije BiH, koje su duže od deceniju pokušale doći do tačnih informacija u vezi sa stanjem u Aluminiju d.d. Mostar. To smo uspjeli tek nedavno i nakon što smo vidjeli o čemu se radi, sasvim mi je jasno zašto se to toliko vremena nije dozvoljavalo, navodi premijer Nikšić u pismu

Nermin Nikšić novaPremijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić uputio je otvoreno pismo Udruženju proizvođača i prerađivača aluminija u Bosni i Hercegovini i predsjedniku Upravnog vijeća Ivanu Kovačiću.

- Drago mi je da ste se baš u ovom trenutku sjetili da postoji Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i druge institucije Federacije BiH, koje su duže od deceniju pokušale doći do tačnih informacija u vezi sa stanjem u Aluminiju d.d. Mostar. To smo uspjeli tek nedavno i nakon što smo vidjeli o čemu se radi, sasvim mi je jasno zašto se to toliko vremena nije dozvoljavalo – navodi Nikšić, a prenosi bh. Novinska agencija Patria (NAP).

Prema Nikšićevim navodima, u pismu akumulirani gubitak Aluminija iznosi 163,5 miliona KM dok obaveze na dan 31. 12. 2013. godine iznose 221 milion maraka.

- Rezultat je ovo, osim objektivnih razloga vezanih za cijene metala i struje, prije svega štetnih ugovora koje su sklapali i dogovarali svi oni koji duže od deceniju nisu dozvolili legalnim organima Federacije BiH da naprave bilo kakav uvid u poslovanje ove kompanije. Ne sjećam se da ste tada iznijeli bilo kakav javni stav u vezi sa takvim poslovanjem – kategoričan je Nikšić. 

On podsjeća da je 2008. godina u Aluminiju Mostar završena sa ostvarenom dobiti od 14 miliona KM.

- Dakle u proteklih pet godina, u kojima Vlada i njeni predstavnici nisu imali nikakvog uvida i utjecaja na poslovanje, rezultat je gubitak od 163,5 miliona KM. Postavlja se pitanje zašto ne tražite krivca za stanje u Aluminiju d.d. na drugoj strani? Da se novac u ovom periodu nije bacao prema raznim dobavljačima te robama i uslugama koliki bi dug bio i da li bi ga uopšte bilo – zapisao je Nikšić.

Ako tu dodamo, kako ističe, da su u vremenu "blagostanja" kupovani i dijeljeni stanovi zaslužnima, ako su se kupovale skupocjene umjetnine te besramno vrijedni pokloni za partnere (na poklone utrošeno preko milion KM), ako su kupovani stanovi po euro metropolama i u sumnjivim zamjenama davani zaslužnima.

- Nakon što ste postali svjesni da dubioza koja je napravljena u Aluminiju d.d., a i nova uprava sa svojim potezima na reviziji ugovora, ne omogućava nastavak gomilanja gubitaka Aluminija d.d. te ekstra profita onih koji s njima posluju, sjetili ste se da tražite da dubiozu od 221 milion KM riješi Vlada FBiH i to u svega nekoliko dana.

- Nova Uprava Aluminija, resorno ministarstvo i sve druge institucije u proteklih mjesec dana pokušavaju pronaći najbolji model kako sačuvati proizvodnju i što je najvažnije očuvati radna mjesta. Vladu ne obavezuju niti će jeftini populizam kojim se služite pomoći bilo kome, a ponajmanje Aluminiju i njegovim radnicima za koje se tobože brinete - kaže se u pismu premijera Federacije Nermina Nikšića.

(Nap.ba/DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook