SERGEJ AKSJONOV, PREMIJER AUTONOMNE REPUBLIKE KRIM

Proruske snage blokirale sve baze na Krimu!

Arhiva06.03.14, 11:55h

Vjeruje se da su ako ne svi, onda većina njih Rusi, iako su i ruski predsjednik i ministar odbrane demantirali da su uputili snage na Krim

Krim u Ukrajini za Rusiju
Premijer Autonomne Republike Krim Sergej Aksjonov izjavio da proruske snage kontroliraju sve strateške prilaze poluostrvu i da su blokirale sve ukrajinske baze.

Aksjonov je rekao da se sigurnosnim snagama i policiji priključilo 11.000 pripadnika samoodbrane.

Vjeruje se da su ako ne svi, onda većina njih Rusi, iako su i ruski predsjednik i ministar odbrane demantirali da su uputili snage na Krim, navela je agencija AP.

Aksjonov je, također, naveo da je njegova vlada u stalnom kontaktu s ruskim zvaničnicima.

Krimske vlasti su u nedjelju objavile da je većina ukrajinskih jedinica stala na stranu proruskih snaga "bez ijednog ispaljenog metka" i upozorile komandante nekoliko jedinica koje su ostale vjerne Kijevu da će biti podvrgnuti krivičnoj odgovornosti ukoliko odbiju da se predaju.

Vođe država Evropske unije danas će u Bruxellesu nastojati da sagledaju kako se može rešiti ukrajinska kriza, uključujući bar dijelom neminovnu saradnju s Rusijom.

Na zasjedanje šefova država ili vlada EU pozvan je i ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

Vijeće sigurnosti UN-a najavilo je za danas također novi sastanak o ukrajinskoj krizi. Sastanak će početi u 14.30 po lokalnom vremenu u New Yorku (20.30 po centralnoevropskom vremenu). To će biti četvrti sastanak VS UN-a od prošlog petka, prenosi Beta.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook