VAŽNA ODLUKA NA JUČERAŠNJOJ SJEDNICI

RAK vraća marketing na javnim servisima na šest minuta

Arhiva06.03.14, 09:32h

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije BiH je na jučerašnjoj sjednici iza zatvorenih vrata donijelo odluku o pokretanju procedure izmjene Kodeksa o komercijalnim komunikacijama. Dat je rok od 21 dan za pokretanje javne rasprave na kojoj bi bila preispitana postojeća odluka o smanjenju marketing minuta javnim servisima, prenosi BHT1

Sivi domVijeće Regulatorne agencije za komunikacije BiH je na jučerašnjoj sjednici iza zatvorenih vrata donijelo odluku o pokretanju procedure izmjene Kodeksa o komercijalnim komunikacijama. Dat je rok od 21 dan za pokretanje javne rasprave na kojoj bi bila preispitana postojeća odluka o smanjenju marketing minuta javnim servisima, prenosi BHT1.

Federalna TV je objavila da se na javnu raspravu stavlja član 21, što znači da je dozvoljeno da vrijeme oglašavanja bude šest minuta. Naime, od 1. januara ove godine na snazi je bila odluka RAK-a o smanjenju marketinških minuta javnim servisima sa šest na četiri minute, što je dovodilo u pitanje opstanak javnih emitera.

Prema riječima predsjedavajućeg Plamenka Čustovića Vijeće Agencije je na stajalištu da se minute marketinga trebaju vratiti na staro, sa četiti na šest minuta.

Vijeće RAK-a je raspravljalo i o Izmjenama poslovnika o radu Vijeća Agencije, zahtjevu Konkurencijskog vijeća za dostavu dodatnih informacija i dokumentacije u vezi s pokrenutim postupkom protiv Agencije pred Konkurencijskim vijećem, te počelo proceduru odlučivanja o izboru generalnog direktora Agencije.

Također, Vijeće je prihvatilo Informaciju o preduzetim regulatornim aktivnostima u cilju implementacije Univerzalnog servisa u Bosni i Hercegovini, u skladu sa Politikom sektora telekomunikacija i odlukama Vijeća ministara BiH za period 2002-2013., te Informaciju o zahtjevu za pokretanje pilot projekta digitalnog emitovanja. Vijeće je podržalo prijedlog Agencije da se ovaj zahtjev za pokretanje pilot projekta digitalnog emitovanja uputi prema Vijeću DTT foruma BiH.

U svojstvu apelacionog tijela u drugostepenom postupku, Vijeće je razmatralo i odbilo kao neosnovanu žalbu RTV Vogošća protiv Rješenja Agencije od 20. januara 2014. godine,  kojim je ustanovljeno kršenje člana 20 Pravila 58/2011 o medijskim uslugama radija - Upotreba materijala zaštićenog autorskim ili drugim pravima. 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook