CCI UPOZORAVA

U Republici Srpskoj drastično smanjene strane investicije

Arhiva06.03.14, 14:46h

Ova organizacija pozvala je vlasti u RS i BiH da se “urazume” i posvete svojim građanima i rješavanju njihovih nagomilanih problema

novac euriCentri civilnih inicijativa (CCI) saopćili su da su u Republici Srpskoj na djelu drastično smanjenje inostranih investicija, nizak nivo zaposlenih, posrtanje privrede i sve izraženije posljedice loše privatizacije.

 - Ušavši u spiralu nerazumnog i neproduktivnog zaduživanja, vlast Republike Srpske je dovela svoje građane u nevjerovatnu situaciju da su, kako to ovih dana navode ekonomski analitičari: skoro dvostruko zaduženiji od građana federalnog dijela zemlje. A posljedice toga tek će da se osjete - navodi se u izvještaju CCI.

Ova organizacija pozvala je vlasti u RS i BiH da se “urazume” i posvete svojim građanima i rješavanju njihovih nagomilanih problema.

- Nadajmo se da je za vlast u RS ono što se dešava u FBiH dovoljno upozorenje i da nije potrebno da im se iste scene počnu događati po ulicama RS da shvate da je vrijeme za ozbiljnu promjenu u ponašanju - upozorio je CCI.

Ova organizacija dalje je navela da je rad Narodne skupštine RS-a u 2013. godini obilježio Zakon o ispitivanju proijekla imovine, koji na kraju nije ni razmatran u entitetskom parlamentu.

U izvještaju ove organizacije još se navodi da je parlament RS u 2013. godini od planiranih 83 usvojio 49 zakona, što je ocijenjeno kao “nizak nivo zakonodavnih aktivnosti”.

CCI je upozorio da će se, ne učini li se značajan pomak u ovoj godini, Narodna skupština RS suočiti s činjenicom da je za četiri godine mandata realizovala tek onoliko planiranih zakona, koliko ih je bilo u programima za prve dvije godine mandata.

U izvještaju se upozorava i na “nizak stepen usvojenih temeljnih zakona”, kojih je u prošloj godini od bilo svega 20 od planiranih 40 zakona.

Iz ove organizacije upozorili su i na kontinurano zaduživanje RS kako bi se pokrila javna potrošnja, ističući da se takva praksa treba što prije prekinuti.

CCI je naveo da je Vlada RS realizovala 83 posto svog programa rada, dodavši da je najznačajniji problem koji građani RS imaju s Vladom “njen pogrešan izbor prioriteta u radu i nedostatku hrabrosti da se suoči s najozbiljnjim problemima i odlučnije uđe u neophodne reforme”.

U izvještaju se navodi da je Vlada RS usvojila Strategiju za borbu protiv korupcije, te da je može “testirati” na sebi.

 - Revizorski izvještaji za 2012. godinu ukazuje na negativnosti u MInistarstvu poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede, kao i u Fondu zdravstvenog osiguranja - naveo je CCI.

Borba protiv korupcije i značaj strategije će se pokazati kroz odlučnost da se procesuiraju svi oni koji stvaraju direktnu štetu budžetu RS i indirektno građanima RS, stoji u izvještaju.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook