ANALIZA DEMONSTRACIJA I PROMETNOG KOLAPSA

MUP KS: Saobraćaj u Sarajevu blokirali su taksisti iz Jablanice, Goražda, Orašja, Han-Pijeska...

Arhiva05.03.14, 19:27h

U 13.50 sati 12 vozila sa taxi-oznakama ostala su na pomenutoj raskrsnici, dok su se ostala vozila premjestila u raskrsnicu ulica Obala Kulina-bana - Hiseta - Hamze Hume

Demonstrantima se pridružili taksisti, mart 2014/ Foto: AAMinistarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo utvrdilo je danas na protestima u Sarajevu da većina taxi vozila koja su učestvovala u blokadi saobraćaja nisu registrirana na području Kantona Sarajevo.

U saopćenju za javnost MUP-a KS navodi se da su građani, kao i taxi vozila tokom održavanja mirnih demonstracija blokirali saobraćajnicu Alipašina - Hamze Hume.

U 13.50 sati 12 vozila sa taxi-oznakama ostala su na pomenutoj raskrsnici, dok su se ostala vozila premjestila u raskrsnicu ulica Obala Kulina-bana - Hiseta - Hamze Hume.

Nakon toga, u 14.43 sati, pet taxi-vozila je blokiralo je ulicu Reisa Džemaludina Čauševića u neposrednoj blizini Doma sindikata BiH.

Policijski službenici MUP-a KS su utvrdili da je 12 taxi vozila imalo registarske oznake za taxiste (sa početnim slovima TA), dok je ostalih 20 vozila imalo standardne registarske oznake.

Prema registarskim tablicama utvrđeno je da je 17 vozila sa područja Kantona Sarajevo, tri vozila s područja općine Vareš, po dva vozila iz Jablanice i Konjica, a po jedno vozilo iz Olova, Živinica, Orašja, Kaknja, Han-Pijeska, Istočne Ilidže, Goražda i Kladnja.

S obzirom da su vozači pomenutih vozila ponašanjem u saobraćaju počinili prekršaje iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, oni će biti sankcionirani za počinjene prekršaje, te će im biti izdati odgovarajući prekršajni nalozi.

Uzimajući u obzir činjenicu da je blokada saobraćaja izazvala velike gužve i ometala normalan život i rad građanima, o svemu je obaviješten i tužitelj Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu koji je, nakon što mu je predočeno činjenično stanje, konstatirao da nema elemenata krivičnog djela.

Uprava policije MUP-a KS će u narednom periodu pratiti stanje i poduzeti potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi građanima Kantona Sarajevo i svim ostalim omogućila normalne uvjete za život i rad - navodi se u saopćenju.

(Fena/md)

VEZANI TEKSTOVI: FOTO/ 28. DAN DEMONSTRACIJA U BH. PRIJESTOLNICI: Okončana blokada Sarajeva: Tramvaji i trolejbusi počeli voziti!

SARAJEVOTAXI UPOZORAVA: Grad su blokirali 'divlji taksisti' u sprezi sa korumpiranim kantonalnim inspektorima


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook