JEZIK ULTIMATUMA

Rusija traži od Zapada da prestane upućivati prijetnje Moskvi

Arhiva05.03.14, 20:32h

Matvienko je kazala da 'ako se radikalni i neofašistički elementi u Ukrajini ne zaustave sada' i ostale zemlje također će doživjeti svrgavanje svojih vlasti

Moskva novaVodeća ruska poslanica zatražila je od Zapada da prestane prijetiti sankcijama protiv Moskve, jer bi potencijalna izolacija mogla biti kontraproduktivna.

- Prijetnje i jezik sankcija upućen Rusiji apsolutno su kontraproduktivni. Nemoguće je zamisliti koliko bi sankcije mogle izolovati Rusiju iz svjetskih ekonomskih procesa - izjavila je novinarima predsjadavajuća Vijeća Federacije (gornjeg doma parlamenta) Valentina Matvienko, prenosi Xinhua.

Kazala je da je ruska ekonomija duboko integrirana u svjetsku ekonomiju i da je trgovina između Rusije i Zapada obostrano korisna.

Naglašavajući da 40 posto ruskog uvoza dolazi iz Evropske unije i da 50 posto njenog izvoza ide u EU, Matvienko je kazala da je nemoguće zamisliti kako bi s takva trgovinska razmjena mogla zaustaviti.

Ona je izjavila da svaki razuman političar mora uvidjeti da su ruska i ukrajinska ekonomija isprepletene, tako da se Moskva ne može isključiti iz ukrajinskih pitanja.

Matvienko je kazala da, "ako se radikalni i neofašistički elementi u Ukrajini ne zaustave sada", i ostale zemlje također će doživjeti svrgavanje svojih vlasti.

- Vrijeme je da se prestane obraćati Rusiji jezikom ultimatuma - kazala je ona, dodajući da je samo kroz politički dijalog moguće izgraditi pozitivnu atmosferu između Moskve i Zapada.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook