TUŽILAŠTVO BIH ODGOVARA NA KOLUMNU DRŽAVNOG SUCA

Branko Perić bi želio da se sudi po principu 'kadija tuži, kadija sudi'

Arhiva05.03.14, 18:02h

Tužiteljstvo BiH u više navrata je pokazalo i dokazalo bh. javnosti da je apsolutno izvan bilo kakvih političkih utjecaja i to je upravo ono što smeta određenim političkim elitama, jer ne mogu na bilo koji način utjecati na rad tužiteljstva. Žalosno je u svemu tome što se pojedini pravosudni dužnosnici, pa čak i suci, upuštaju u određene političke konstrukcije i medijske napade na institucije

branko perićTužiteljstvo BiH, poručuje građanima i javnosti, da su apsolutno neutemeljene tvrdnje sudije Branka Perića, iznesene u kolumni čiji je sudija autor.

Tužiteljstvo BiH u više navrata je pokazalo i dokazalo bh. javnosti da je apsolutno izvan bilo kakvih političkih utjecaja i to je upravo ono što smeta određenim političkim elitama, jer ne mogu na bilo koji način utjecati na rad tužiteljstva. Žalosno je u svemu tome što se pojedini pravosudni dužnosnici, pa čak i suci, upuštaju u određene političke konstrukcije i medijske napade na institucije.

U vezi sa tvrdnjama o navodno nezakonitom prisluškivanju, sudiji Periću poručujemo da je temeljitom istragom utvrđeno da nije bilo nikakvog, a naročito ne nezakonitog prisluškivanja bilo koga u Tužiteljstvu BiH.

Tužiteljstvo BiH u punom je zamahu u procesuiranju najtežih predmeta ratnih zločina, organiziranog kriminala i korupcije, o čemu svjedoče medijski izvještaji u posljednjih nekoliko mjeseci, kao i Izvještaj o radu i rezultati koji su najbolji u povijesti Tužiteljstva BiH, u proteklih deset godina postojanja. Očigledno je da jačanje resursa i sam rad Tužiteljstva BiH mnogima smeta, pa možda i sudiji Branku Periću, koji bi želio da se sudi po principu „kadija tuži, kadija sudi“.

Borbu protiv svih oblika kriminala, u kojoj neće biti nedodirljivih, nastavljamo i u narednom periodu. To vjerovatno ne odgovara određenim političkim elitama, ali Tužiteljstvo BiH je apsolutno neovisno u svom radu i radit će isključivo u interesu građana.

Cijenjenom sudiji Periću, Tužiteljstvo BiH poručuje da se bavi svojim poslom, te da se ostavi neprimjerenih i neutemeljenih komentara i mišljenja o Tužiteljstvu BiH, te da je primjerenije da se bavi analizom pojedinih sudskih standarda u predmetima ratnih zločina i korupcije, o kojima su nedavni događaji pokazali da nanose veliku štetu procesu vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

VEZANI TEKST: KOMENTAR DRŽAVNOG SUCA BRANKA PERIĆA: Neki je vrag ušao u Tužiteljstvo i rovari


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook